Zemřel kytarista John Abercrombie, který propojil jazz s elektronikou

Vydáno 24.08.2017 | autor: redakce

John Abercrombie, který patřil k nejlepším jazzovým kytaristům téměř půl století, zemřel na srdeční selhání. Během své kariéry spolupracoval i s českými hudebníky. 

Zemřel kytarista John Abercrombie, který propojil jazz s elektronikou Zemřel kytarista John Abercrombie, který propojil jazz s elektronikou

Abercrombie několikrát koncertoval v českých klubech, ale i na festivalech. V roce 2008 se podílel na albu Tales Robert Balzar Tria, nahrával i s Rudym Linkou. Mezi jeho další spolupracovníky pocházející z Česka patřili třeba klávesista Jan Hammer nebo kontrabasisté Miroslav Vitouš a Jiří Mráz. 

FOTOREPORT: John Abercrombie v Českých Budějovicích

Abercrombie vystudoval prestižní Berklee College Of Music a krátce poté se stal jedním z nejvyhledávanějších jazzových hudebníků. Hrál s umělci jako Billy Cobham, Ralph Towner, Jack DeJohnette, Charles Lloyd, Michael Brecker nebo Randy Brecker.

V sedmdesátých letech se stal tváří proslulého mnichovkého labelu ECM, jeho první album Timeless tam vyšlo v roce 1974. Jeho styl vycházel z klasické jazzové kytarové školy, nebál se ale ani progresu, a dokonce do hraní zapojil elektroniku. 

jm, foto: Petr Tibi

Témata: John Abercrombie, jazz, kytara

zavřít