RECENZE: Ben Cristovao - Benny Cristo

Vydáno 14.05.2011 | autor: Daniel Maršalík

Ben Cristovao rozvířil stojaté vody českého hudebního rybníčku, jako dlouho nikdo před ním. Ačkoliv ve svém ročníku Superstar nedosáhl ani na bednu vítězů, hudebně je zatím nejplodnější ze všech svých kolegů a média se mu věnují také nejvíce. Ben Cristovao nejvíce naplňuje představu popového zpěváka jedenadvacátého století. Pochopil, že diváky musí bavit.

RECENZE: Ben Cristovao - Benny Cristo RECENZE: Ben Cristovao - Benny Cristo

bencBEN CRISTOVAO
BENNY CRISTO
Championship Music
10 trax / 35:16 min

 

Deska Benny Cristo by se dala pomyslně rozdělit na dvě půlky. Ta první je nazpívaná v češtině a posluchače víc rozdělí na ty, kteří Bena budou obhajovat nebo odsuzovat. Druhá polovina je v angličtině a Ben v ní navazuje na úspěšné debutové CD Definitely Different.

Asi každého posluchače Benovy desky musí zaujmout Benova čeština. Ta zní příliš cizokrajně, velmi nedokonale, trochu provokativně a také možná lehce atraktivně. Dlouho jsem přemýšlel, zda kvůli přehnaně měkké výslovnosti by se mělo CD Benny Cristo odpískat a odhodit na smetiště hudby. Pak jsem si ale uvědomil, že s tímto přístupem bychom něco podobného museli udělat s polovinou hudební produkce vůbec. Tolik zpěváků na planetě zpívá v angličtině a Britové ani Američané to neřeší. Netrpí totiž komplexem jakési malosti a nevýznamnosti, kterým my v malé zemi uprostřed Evropy můžeme být postižení.

Ben Cristovao o sobě ví, že je mnohem lepším tanečníkem než zpěvákem, a proto jeho hudba k tanci přímo vybízí. Benny Cristo je taneční album s přesahem k house a R&B. Ben se vydal po cestě, kterou za mořem šlapou Usher nebo Chris Brown. Hlavní slovo ve výsledném zvuku měl kanadský producent Verse-Atile, jenž přesně vystihl Benovy možnosti. Díky tomu, že měl dohled nad téměř všemi skladbami, deska působí kompaktně a uceleně. Jen otvírák Žízeň má na svědomí producent Mike Trafik. Nejvíce však vyčnívá milostný duet s Monikou Bagárovou. Ve skladbě Chci se představila jako zdatná a moderní mladá zpěvačka se stylem, který nedokázala vtisknout do své sólové desky Shining.

Recenzi desky Shining Moniky Bagárové si přečtěte zde. 

Album Benny Cristo přinese několik úspěšných singlů, které jistě budou obstojně bojovat v různých rozhlasových a televizních hitparádách. Nejnakažlivěji na první poslech působí tracky No a co, Nazdraví a Mine. Ben Cristovao se za své album nemusí stydět. Natočil sebevědomou desku s muzikou a texty odpovídající jeho věku. Navíc tepající muziku obohacuje propracovanou taneční choreografií a zdařilými videoklipy.


6/7

Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít