RECENZE: My Name Is Music zavádějí hudební teror

Vydáno 25.05.2011 | autor: redakce

Máte rádi špinavý, maximálně úsporný a na dřeň ostrouhaný garážový rock a la White Stripes? Vězte, že nemusí pocházet ze zámoří ani z ostrovů.

RECENZE: My Name Is Music zavádějí hudební teror RECENZE: My Name Is Music zavádějí hudební teror

0001143964_350
MY NAME IS MUSIC

WE ARE TERRORISTS
Pate Records/distribuce Indies MG
12 trax

Rakouská scéna čas od času přinese příjemné překvapení. Vídeňské duo My Name Is Music, známé i z našich pódií třeba díky společným koncertům s Goodfellas, sice není příliš originální. Samo se hlásí ke vzorům White Stripes či The Ting Tings, tedy ke dvojicím, hrajícím stejně syrovou a energickou hudbu ve stejně osekaném obsazení. Ale je autentické, rozhodně nebudí dojem chudých středoevropských příbuzných. Muzikantská zdatnost, „úplnost“ hudby navzdory „děravým“ aranžmá, dobrá angličtina a nosná témata textů jsou samozřejmostí.

Nejlepší zpráva je, že My Name Is Music dokázali zachytit, jak to jenom v nahrávacím studiu jde, svoji koncertní vervu i na druhou desku We Are Terrorists. Nepodlehli svodům naplácat k písním příliš mnoho playbackových stop a samplů. Chvályhodně se nevzdali svojí nejsilnější zbraně, čirosti. Stejně ryze působí i zpěv obou protagonistů. Konkrétní, bez zbytečných kudrlinek, vedoucí posluchače přímo k jádru písně. Nebo pudla?

Jako dobrý příklad poslouží titulní balada We Are Terrorists. Kontroverzní slogan „My všichni jsme teroristé“ podtrhuje jednoduchou, ale funkční ironickou pointu: „Vede se válka s terorem, ale kde jsou tu nějací teroristé? Jediní teroristé jsou zkorumpovaní politici, kteří mají šikovnou záminku ke ždímání peněz a omezování osobních svobod normálních lidí.“ Ano, v hospodě tisíckrát probrané téma. Ale v hněvivé verzi vídeňského dua dostává další rozměr. Rozměr skutečného protestsongu.

Se vzory My Name Is Music to navíc není tak prostinké, jak by se mohlo zdát. Nejsou epigony jediného rockového trendu odstartovaného White Stripes, za inspirací se noří mnohem hlouběji. Naznačuje to i jediná cover-verze alba, sugestivní uchopení klasiky Killing An Arab z repertoáru ranných The Cure. Že The Cure postavili tuhle píseň, v důsledku protirasistickou a protiválečnou, na stejném účinku protikladů jako Vídeňáci svůj „terorismus“? No jasně! Právě proto, že My Name Is Music sarkasmus The Cure dokonale chápou, mohli tuhle věc z konce 70. let důvěryhodně aktualizovat a navíc důstojně utáhnout jen v aranžmá basa – bicí – hysterický vokál dívčí poloviny dua.

Ne, My Name Is Music sice neodstartovali nový trend a nepřekonávají žádné hudební hranice. Ale písně na desce We Are Terrorists nesou poselství, přesvědčují a neoposlouchají se po prvním přehrání. Upřímné vyznání lásky rock‘n‘rollu a lákavá pozvánka na další koncerty. Tenhle hudební „teror“ rozhodně nevyhodí dobrý vkus do povětří.

Tomáš S. Polívka
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít