RECENZE: Kate Bush se na The Director´s Cut raduje z maličkostí

Vydáno 02.06.2011 | autor: redakce

The Director's Cut nabízí výběr jedenácti přepracovaných (ne pouze remasterovaných) písniček z desek The Sensual World a The Red Shoes.

RECENZE: Kate Bush se na The Director´s Cut raduje z maličkostí RECENZE: Kate Bush se na The Director´s Cut raduje z maličkostí

directorscut2KATE BUSH
THE DIRECTOR'S CUT
EMI
11 trax

Celkově největších změn doznaly věci z druhé jmenované. U těch je nejvíc patrné, jak původně digitálně produkované songy získaly plnější analogový zvuk, tolik lahodící uším audiofilovým.

Všechny hlavní vokály byly nově přezpívány. Zpěvačka volila často jinou intonaci, lépe vyhovující jejímu staršímu - nebo chcete li, vyzrálejšímu - hlasu. Tři písně (This Woman's Work, Rubberband Girl a Moments of Pleasure) byly nahrány kompletně znovu.
V písni The Sensual World, nyní pojmenované jako Flower of the Mountain, Kate konečně směla doslovně použít závěrečnou řeč Molly Bloom z románu Odyssea od Jamese Joyce, k níž původně hudbu skládala. V originálu musela nakonec kvůli licenčním omezením text poskládat z vlastních slov, a nebyla s ním proto nikdy příliš spokojená.

Otázkou však zůstává, jestli všechna ta námaha měla smysl, jestli není výsledek až příliš podobný originálnímu materiálu a zda li by nebylo vhodnější nahrát plnohodnotného nástupce dnes již vousatých Ariels (2005). The Director's Cut lze bez problémů doporučit někomu, kdo by chtěl proniknout do tvorby Kate Bush. Pravověrní znalci budou s chutí porovnávat jemné nuance. Ostatní nechť pořizují jen na vlastní riziko.

text: Tomáš Pokorný
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít