RECENZE: Vilém Čok křísí Živou vodou mrkve, X-Meny a český rock

Vydáno 13.06.2011 | autor: redakce

Vilém Čok už koncem minulého roku nadšeně hlásil, že točí svoje nejlepší album. To byl první varovný signál. Tím druhým byl antivánoční song Zachraňte Ježíška. Třetím varovným signálem je cover alba. Navzdory „osudu" se ale Živá voda povedla!

RECENZE: Vilém Čok křísí Živou vodou mrkve, X-Meny a český rock RECENZE: Vilém Čok křísí Živou vodou mrkve, X-Meny a český rock

VILÉM ČOK & BYPASS
ŽIVÁ VODA
13 trax / 45:18 min
Citadela Rec.

Živá voda je über čistý (hard) rock se vším dobrým i špatným, co k téhle muzice patří. Vilda pochopil, že roky, kdy inspiroval ostatní, jsou dávno pryč, a vsadil na kalibraci žánru. Pokud budete vnímat jeho album v tomhle zorném úhlu, docela si ho užijete.

Má skvělý zvuk, Bypass do toho mlátí, jako by měl zítra skončit svět (Marcelovu kytaru a Podzimkovy bicí je radost poslouchat) a Vilda ... jak je na tom vlastně Vilda? Jako zpěvák nepřekvapí. Celou desku odzpívá více méně stejně (jako ty předchozí). A je fuk, jestli pěje o politice, muzice nebo tom Ježíškovi.

Když se pustí do politiků, nezmůže se než na hospodské rýmovačky a zkratkovitá hesla bez přesahu.

Z dobrejch skutků popel zbyl / za naše prachy chrochtaj, kecy v kleci / to bych blil, jó to bych blil... (Nepotrestaný)

Daleko líp mu jde nadsázka. Když někdo pojmenuje jedno ze svých alb Černoška s obrovskejma kozama, nasadí si do budoucna laťku hodně vysoko. Tentokrát Vilda zaperlil se skladbou Mrkev nesmí zemřít. Nenechte se zmást, nejde o novou znělku Receptáře prima nápadů, text nese vážné poselství o lidstvu.

Ředkvičky, cibulky / melouny na půlky / zloběj se, pomstěj se / s X-many spojej se.

Škoda, že se Živá voda nenese v podobně „zhuleném" módu celých 45 minut. Vilém Čok je Dan Nekonečný českého rocku. Má dar bavit, dělat show, a když otevřete booklet, vybafne na vás fotka, která vás vrátí o deset patnáct let zpátky.

Vildu a jeho muziku musíte brát i v roce 2011 s jistou rezervou. Nejvíc mu sekne „WTF poloha", kdy jen kroutíte nechápavě hlavou a smějete se. V případech, kdy se začne brát vážně, jde humor i tolerance stranou. A těmi rádoby seriózními momenty Živá voda občas až otravně přetéká... 

4/7

Marek Pros


Vilém Čok - Mrkev nesmí zemřít


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít