LIVE: The Offspring se v Praze stali světlem na konci tunelu

Vydáno 17.08.2011 | autor: redakce

Po dlouhých deseti letech přivítala matička Praha jednu z nejslavnějších kapel 90. Let. The Offspring sice před třemi lety vystoupili na Rock For People, hlavní město si však muselo počkat. Kapela zde odstartovala svoje evropské turné, podmínky pro koncert ale zdaleka nebyly hodné tak velké události.

LIVE: The Offspring se v Praze stali světlem na konci tunelu LIVE: The Offspring se v Praze stali světlem na konci tunelu

 
001_off
The Offspring
vystoupili v Průmyslovém paláci na Výstavišti, což byl první kámen úrazu. Od prostoru, který zvukem zabije i snadněji nazvučitelné hihphopové koncerty, se dá těžko očekávat, že zvládne takový rachot, jako je punkrockový nářez od The Offspring.

V roli prvních předskokanů se představila tříčlenná formace Rybičky 48. Nutno podotknout, že v tomhle případě by situaci nezachránil ani sebelepší prostor, ani sebelepší zvukař. Rybičky předvedly svoji klasickou parodii sebe samých a pak už naštěstí uvolnily místo dalšímu předskokanovi.

Ve 20:00 na stage nastoupili Clou, jistě příjemné překvapení pro skalní fanoušky, kterým se v posledních letech moc koncertů této poprockové party nedostává. Clou přišli před publikum v nové sestavě, v poslední době nestabilní post basáka tentokrát obsadila tmavovlasá zástupkyně ženského pokolení. Během koncertu zazněly známé hity jako Island Sun, For Tonight, Snowy Wings nebo Believe. I když se kapela snažila, seč mohla, zvuk celý dojem ze show srážel na kolena. Situaci znatelně zachraňoval Lukemův bezchybný hlas, který jediný byl slyšet dobře, zbytek zanikal v podivném hukotu. Tunelovitý prostor Průmyslového paláce navíc způsoboval nutkavou potřebu otáčet se a zjišťovat, jestli se za vámi náhodou neřítí vlak.

006_offAni s nástupem The Offspring se situace nezměnila. Celkový zážitek ještě kazil fakt, že produkce koncertu působila tak trochu nedotaženě. Člověk by od první show evropské šňůry očekával krom hudebního také vizuální zážitek, v tomto případě se ale nedočkal. Světelné efekty značně pokulhávaly, o nějaké video projekci nemohla být vůbec řeč, na pódiu dokonce ani nevisela plachta s logem kapely.

The Offspring se nicméně, ačkoliv mají už nejlepší léta za sebou, zhostili úkolu se ctí, a nadšené a zpocené publikum nakrmili dvaceti chody svých nejlepších kousků. Je zbytečné říkat, že kapela odehrála řadu svých hitů, protože s čímkoliv kdy The Offspring přišli, stalo se hitem automaticky. Namátkou zaznělo například Pretty Fly, Why Don´t You Get A Job, The Kids Aren´t All Right, Americana nebo You Gonna Go Far, Kid.

Zvuk se postupem času poněkud zlepšil, i když k dokonalosti měl stále nekonečně daleko. Nadšenému davu pod pódiem to ale nevadilo, nadšení fanoušci ze sebe strhávali trička s nápisy The Offspring a skákaly i téměř poslední řady zaplněné haly. Stoupající teplota spolu se zvětšující se absencí vzduchu mísící se s pachem potu vyhnala řadu lidí na prostranství vedle paláce a ejhle! Odtud byl najednou zvuk stravitelnější a vzduch dýchatelnější.

Suma sumárum, The Offspring předvedli zdařilou show a své fanoušky, z nichž mnozí se tak na chvíli vrátili o pár roků zpátky do středoškolských let, dostatečně uspokojili. Nezbývá, než jim popřát, aby se při příštím pražském koncertu dočkali lepších prostor a nebyli tak jen světlem na konci hučícího tunelu.

Rozhovor s Gregem Krieselem z The Offspring si můžete přečíst ZDE.

text: Marta Pušová, foto: Petr Tibi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít