LIVE: Lenny Kravitz působil unaveně, hity ho zachránily

Vydáno 16.11.2011 | autor: Daniel Maršalík

V pondělí 14. listopadu patřila pražská O2 Aréna Georgi Michaelovi. Ten se hitům schválně vyhýbal. 15. listopadu ovládl stadion Lenny Kravitz, který se pro změnu bál zahrát cokoliv nehitového. To je ale škoda, protože Pražané jsou charismatickému Američanovi připraveni spolknout téměř cokoliv.

LIVE: Lenny Kravitz působil unaveně, hity ho zachránily LIVE: Lenny Kravitz působil unaveně, hity ho zachránily

lenny_kravitzliveLENNY KRAVITZ, RAPHAEL SAADIQ
15. 11. 2011
O2 Aréna, Praha

Lenny Kravitz
 si umí do Prahy přivést vždy skvělé předskokany. Když tu byl poprvé, diváky do varu dostali britští Skunk Anansie, podruhé přivezl Stereophonics a Black Rebel Motorcycle Club a potřetí tehdy neznámé OneRepublic. Nyní při evropské části Black and White America Tour ho doprovází Raphael Saadiq. Ten se českému publiku představil vůbec poprvé a rozhodně si neudělal špatné jméno. Raphael hrál především písně ze své poslední desky Stone Rollin', a tak jeho show měla rock´n´rollovou příchuť s příměsí blues. Na R&B došlo pouze, když Saadiq přenechal místo u mikrofonu své vokalistce. Ačkoliv na západ od Plzně je Saadiq hvězdou první velikosti, Češi ho víceméně neznali, přesto ho nevypískali a odměnili ho zaslouženým aplausem. Zásluhu na tom měl také rozlučkový song Let the Sunshine In známý z muzikálu Hair. Kéž by si toho všiml nějaký promotér a Raphaela pozval na regulérní koncert do menšího klubu.

Po přestavbě scény  přišla Lennyho chvíle. Koncert otevřel skladbou z poslední desky Come On Get It. Lid byl natěšen, ale první třetina vypadala příšerně. Zdálo se, že letošní koncert předčí v negativním slova smyslu Lennyho vystoupení z roku 2004 v Parku Kolbenova. Na chvíli přestal fungovat mikrofon, naprogramovaná muzika se rozhodila a Lennymu zpěv vůbec nešel. Nezvládal jak vysoké polohy v It Ain´t Over ´Til It´s Over, tak ani nízké v Mr. Cab Driver. Naděje za zlepšení nastala až v aktuálním singlu Black And White America a při Stand By My Woman už to byl ten starý známý Lenny. Při této skladbě si Američan sundal sluneční brýle a najednou jakoby byl upřímnější.

Kravitz zahrál čtyři skladby z aktuální desky Black and White America. Hravostí nejvíce zaujala Stand, jejíž rytmus diváci po celou dobu jejího trvání poslušně odtleskali. Jinak se rocker své kariéře po albu 5 zcela vyhýbal. Jedinou výjimkou se stala píseň Where We Are Runnin´?, která společně se Stand By Woman mohla být považována za vrchol večera. Kolovrátkovou píseň nechal zpěvák pořádně vygradovat a jeho partu se v závěru ujaly dechové nástroje.

Ačkoliv Lenny už není takovým magnetem na diváky jako dřív a O2 Arénu zdaleka nevyprodal, závěrečnou rockovou nadílkou (Rock And Roll Is Dead, Rock Star City Life, Where We Are Runnin´?, Fly Away a Are You Gonna Go My Way) ji téměř zboural. Ledová plocha i balkóny tančily a nebylo pochyb, že zpěváka nebude těžké vytleskat zpět na stage.

V prvním přídavku Lenny se svým dvorním kytaristou Craigem Rossem vystřihli akustickou verzi hitu I Belong To You a závěrečnou písní se už tradičně stala hymna Let Love Rule. A ani tentokrát si Kravitz neodpustil svůj rituál, že zhruba deset minut při tomto tracku vždy prochází publikem a zdraví se se svými fanoušky. Ochranka měla opravdu co dělat. Nynější pochod byl o to komičtější, že v poloprázdné O2 Aréně ho nejvěrnější z nejvěrněších mohli pohodlně nahánět po celém prostoru. Závidím každému, kdo tuto pro Lennyho typickou scénu zažil poprvé…

Našlapanou druhou polovinou Kravitz spravil dojem z mdlého začátku, přesto působil velmi unaveně. Dokonce i delších proslovů se zdržel. Ubylo zvolání „peace & love“, zato přibylo díků. Lenny se vyznal z toho, že je velmi vděčný za své stálé fanoušky, protože bez nich by byl nikdo, jak sám řekl. Nikdo však už nikdy nebude, málokdo může sestavit dvouhodinový koncert a hrát pouze hity. Lenny může, a to ještě nezazněly všechny.

Setlist: Come On Get It; Alway on the Run; American Woman, It Ain´t Over ´Til It´s Over; Mr. Cab Driver; Black and White America; Fields Of Joy; Stand By My Woman; Believe; Stand; Rock And Roll Is Dead, Rock Star City Life; Where We Are Runnin´?; Fly Away; Are You Gonna Go My Way; Encore: I Belong To You (Acoustic); Let Love Rule



text: Daniel Maršalik, foto: archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít