RECENZE: Tony Bennett natočil další dobré, ale zbytečné album

Vydáno 18.11.2011 | autor: Daniel Maršalík

Pětaosmdesátiletý Tony Bennett vyhrál patnáct prestižních cen Grammy a mohl by si klidně užívat spokojeného odpočinku ve stáří. Důchod si určitě užívá, ale ještě nechce, aby se na něj zapomnělo. Proto recykluje své hity a s dnešními populárními zpěváky je přetváří do podoby duetů. Letos vyšel již druhý díl série Duets, který je významný také tím, že se na něm nachází poslední hudební počin předčasně zesnulé Amy Winehouse.

RECENZE: Tony Bennett natočil další dobré, ale zbytečné album RECENZE: Tony Bennett natočil další dobré, ale zbytečné album

tony_bennettTONY BENNETT
DUETS II
Sony Music
17 trax / 63:15 min

Deska je zajímavá plejádou hvězd, která se zde objevuje. Není překvapením, že vynikají zejména souloví interpreti, kteří si s neautorským materiálem umějí náležitě pohrát a prodat svůj kvalitní hlas. Obecně lépe duety vyznějí, pokud jsou složeny z hlasů muže a ženy. A tak mezi všemi hlasy vynikají Queen Latifah, Mariah Carey, Faith Hill a Aretha Franklin. Poslední jmenovaná se k Bennettovi hodí asi nejvíce. Oba mají hlas časem poznamenaný a stále krásný.

Při poslechu singlu Body And Soul si uvědomíte, k jak obrovské ztrátě došlo úmrtím sedmadvacetileté Amy Winehouse. Ačkoliv nebyla autorkou písní, stačila jí její zastřená barva hlasu, aby byla označena za divu už po dvou deskách.

Největším překvapením je úvodní skladba The Lady Is A Tramp, kterou se svým hostitelem odzpívala Lady Gaga. Převádí naprosto excelentní výkon. Neschovává se za bohatou produkci a dokazuje, že je paní zpěvačka. Stabilně dobrý výkon předvedla i Norah Jones. Naopak zklamání přichází s rockovou písničkářkou Sheryl Crow. Té mnohem více sedí autorská poloha holky s kytarou. Sheryl tak nevyšel po nazpívání I Want You Back od Jackson 5 na desce 100 Miles from Memphis ani druhý pokus o soulovo-jazzový zpěv.

Pánské duety nejsou tak výrazné jako ty smíšené. V Don´t Get Around Much AnymoreMichaelem Bublém můžeme slyšet, jak je dnešní hudba uhlazená a přeslazená. Skladba je odrazem toho, jakým stylem se zpívalo kdysi a jak nyní. Bublé je sice technicky dobrý zpěvák, ale jeho projev se táhne jako zcukernatělý med. Chlapáčtěji vyzní písničkář John Mayer, ale jakýkoliv dojem z písně se brzy po jejím poslechnu vytratí. Až překvapivě příjemný je Andrea BocelliStranger In Paradise. Poprvé ho máme možnost slyšet bez pro něj tolik typického patosu.

Duets II je deska, která není špatná, ale kdyby nevznikla, nic by se také nestalo. Určitě na začátku roku posbírá nějaký ten gramofonek. A jako vánoční dárek rodičům se také hodí. Pokud ale vzniknou Duets III, mohl by Tony Bennett raději pozvat zpěváky, kteří jsou mu rovni. Sice by kolekce jazzových písní ztratila takovou pestrost, ale výsledek by byl kvalitnější. Třeba Barbře Straisand by podobný duet slušel. Adeptů a hlavně adeptek je však mnohem více.


BEST TRAX:
The Lady Is A Tramp, Who Can I To (When Nobody Needs Me), Body And Soul
ZKUS TAKY: Tony Bennett Duets: An American Classic, Ray Charles Genius Loves Company, Barbra Streisand Live in Concert 2006


5/7
text: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít