RECENZE: X-Core na desce Life And Stuff provádějí plastickou operaci

Vydáno 30.11.2011 | autor: redakce

Už když padla rudá hranice, malovaly si mnohé nekonformní formace růžovou budoucnost v nadnárodním měřítku. Realita je však až na drobné výjimky rychle vyvedla z omylu. I po dvaadvaceti letech zůstávají mety nedobyty a své štěstí zkouší další vlna ambiciózních muzikantů, včetně X-Core.

RECENZE: X-Core na desce Life And Stuff provádějí plastickou operaci RECENZE: X-Core na desce Life And Stuff provádějí plastickou operaci

x-core - life and stuffX-CORE
LIFE AND STUFF
vlastní náklad
12 trax / 51:10 min

Znojemští X-Core nejdou zarputile hlavou proti zdi, ale opakovaně si nechali poradit od zkušeného Rollanda Grapowa. Výsledkem je plastická operace, při níž došlo v návaznosti na předchozí In Hell k upozadění dříve do značné míry stěžejních metalcoreových pasáží na úkor moderního soundu. Výrazné, de facto až popové (I´m Yours) zjemnění hudební tváře dokreslují citlivě užité elektronické hrátky, ale i smyčcový orchestr. Ovšem mísení ostrých kytar s houslovými kudrlinkami v Good Bye Forever nezní vůbec zle. Další posun postihl i vokální složku. Již zvěsti, že produkci zpěvu zastřešil Aleš Hyvnar, dávaly leccos tušit. A vskutku – výborně zvukově ošetřené nahrávce dominují silně melodické pasáže s čistým zpěvem, nezřídka zefektovaným, včetně porůznu vrstvených sborů. Hrubý hrdelní ryk je až na druhé koleji, navíc přece jen polidštěn a s minulostí tak paradoxně nejvíce koresponduje nekompromisní projev hostujícího Derricka Greena v I Love My Schizophrenia.

X-Core za svou progresi nepochybně sklidí jedovatá slova o zradě kořenů, ale proč nevěřit slovům o přirozeném vývoji? Ne každý zůstane radikálem i v dospělosti. Ani leckterá krasavice přece neztratí na půvabu pouhou změnou barvy vlasů. Mnohdy se však o ni začnou zajímat zcela jiní ctitelé, než doposud.

text Daniel Folprecht
4/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít