LIVE: Majk Spirit s živou kapelou Praze představil Nového človeka

Vydáno 24.03.2012 | autor: Daniel Maršalík

V posledním roce se na slovenském hudebním nebi zrodila hvězda. Je jí Michal Dušička alias Majk Spirit aka Dilema aka Koko Šajs aka Dušo H16. V pátek 23. března pokřtil v pražském SaSaZu svoji sólovku Novy človek, a nás zajímalo, jaký je Majk naživo.

LIVE: Majk Spirit s živou kapelou Praze představil Nového človeka LIVE: Majk Spirit s živou kapelou Praze představil Nového človeka

ms2MAJK SPIRIT a hosté
SaSaZu, Praha
23. 3. 2012

Na facebooku má úctyhodných 130 tisíc fanoušků, jeho videa mají na youtube milionové sledovanosti a o jeho první sólové desce Nový človek se mluví jako o hiphopovém vrcholu uplynulého roku. Navíc dokázal zvítězit ve dvou kategoriích mainstreamové ankety Slávik 2011.

 

Majk si užívá současného výsostného postavení na scéně, proto si dovolil udělat křest ve stylu velké party, kam sám přišel na scénu až půl hodiny po půlnoci. Před ním byl dlouhý program, kde mimo jiné vystoupily domácí stálice Orion a Indy s LA4. Bohužel slavný klub opět „nezklamal" zvukem, poslouchat tak dlouho muziku v této kvalitě ohrožovalo lidské zdraví. Orion předvedl svou klasiku a po delší době tracky z jeho sólovky Teritorium. Indy svým výkonem stále dokazuje, že už dávno nepatří mezi špičku českého hip-hopu. Jeho flow vyloženě bolí a vedle technicky mnohem zdatnějšího LA4 Andre působí jako začínající nováček. Nebylo by ale spravedlivé nenapsat, že nenáročnému mladému publiku to stačilo a Indy se dočkal ovací, jako v době desky My 3.

Po této "nehodě" nastala poprava českého hip-hopu v podání kapely MAAT. Ta pokřtila desku Euroflow. Nezbylo nic jiného, než si jít pro „občerstvení". Od baru díky mizernému zvuku nebylo moc rozumět, ale bylo docela zábavné sledovat tanečníky na podiu. Chvílemi se snažili předvádět dobré triky a salta, většinu času ale působili spíš jak vokalistky soulového umělce, které někdo omylem oblékl do tepláků.

Pak už nastala doba Majka Spirita. Velice efektní bylo, že o intro jeho show se postarali Majkovi kolegové ze Slovenska, kde se blýskl především raper Zverina. Kdo si dneska může dovolit patnáctiminutový úvod, kde posluchače rozehřívá a hecuje někdo jiný? Naposledy jsem něco podobného zažil na koncertě dnes už zesnulého Jamese Browna.

ms0Majk Spirit se objevil uprostřed jeviště v černých slunečních brýlích a v červeném fraku se stříbrnými nárameníky. Vizuálně u mikrofonu působil opravdu jako světová superstar. Prvně na řadu přišly skladby zahrané živou kapelou Milkshejk, kterou Spirit v Česku představil vůbec poprvé. Od této chvíle konečně začalo jít více o muziku, než jen o změť zvuků. Pro mě osobně píseň Som aký som byl vrcholem celého dlouhého večera. Po ní následovala další premiéra. Poprvé v Česku předvedl člen H16 živě svůj love song Ženy treba lúbit. Nešlo si nevšimnout také vokalisty Samuela Tomečka, který se staral o zpívané pasáže. Škoda, že celkový výsledek kazil tak tristní zvuk.

V třetině koncertu se najednou Majk na dvě minuty ztratil v backstagei, což zejména pro fanynky populárního Slováka znamenal pomalu konec světa. Vřískot, kvílení, pištění a pískot ještě zesílil, když se Majk vrátil převlečený do nového outfitu s dřevěným Buddhou na krku a vyměnil kapelu za DJe. Na Majkovi bylo znát sebevědomí a jistota, se svými posluchači si mohl hrát. Kdykoliv přestal rapovat do mikrofonu, nahradili ho diváci, a to i v nesinglových písních. Asi největší ovace nastaly při singlu Hip Hop a houpavé Bič! věnované všem zlobivým holkám. S blížícím se závěrem začali Majka doprovázet i hosté, jenž mu pomohli s úspěšným albem Nový človek. Orion si šílícího publika užíval, dokonale svůj part v tracku Sen zazpíval Nironic a asi nejvíce se SaSaZu líbilo, když se na pódiu objevila celá parta H16 při písni Legendárna. Úspěšnou desku pokřtil producent DJ Wich.

Majk se předvedl jako raper sympaťák, a ačkoliv hlásá svou filozofii pro „posluchače" základní školy, a plytká pozitivní hesla a náznak symbolu srdce z prstů obou rukou jsou častým terčem Spritových haterů, jeho show byla vydařená. Podobný světonázor byl dobrý pro Johna Lennona, tak proč by nemohl být dost košer pro rodáka z Bratislavy?

Majk Spirit v Praze dokázal, že je právem na špici hip-hopu určeného na party. Pokud se mu zalíbila spolupráce s kapelou, máme se na co těšit. Škoda jen, že časté Majkovo zvolání „Po piči SaSaZu" jsem dekódoval jinak, než ho zřejmě myslel, ale kdo ví...



text: Daniel Maršalík, foto: jiří5 (více fotografií)

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít