LIVE: Bouře udeřila Rock for People na solar

Vydáno 06.07.2012 | autor: redakce

Ačkoliv to vypadalo, že počasí si svou "formu" vybralo už na večírku pro nedočkavé v úterý, opak byl pravdou. To byl totiž zřejmě jen aperitiv před čtvrtečním obědem. Nicméně pojďme popořádku. Horký letní den totiž zdaleka nenasvědčoval tomu, že by se něco mohlo pokazit. Návštěvníci se tradičně vydali přes poledne k vodě, aby nabírali síly až večer. Později se ukázalo, že sil a energie potřebovali opravdu hodně.

LIVE: Bouře udeřila Rock for People na solar LIVE: Bouře udeřila Rock for People na solar


dsc_2379_20120706_1903242959  kopie 2Z těch zajímavějších jmen se kolem čtvrté představili britští Molotov Jukebox s mixem popu a španělských rytmů. Občas připoměli tuzemské United Flavor. A byli strhující. Jen do plavek odděná akordeonistka a zároveň zpěvačka na sebe strhávala většinu pozornosti a nutno podotknout, že oprávněně. I přes velké dusno ve stanu ze sebe vydali maximum energie a koncert si užívali.

Švédští Refused přesunuli koncert na noční hodinu, protože jejich kytarista nestihl letadlo, ale nakonec se neuskutečnil ani ten, do Hradce mu totiž zatarasily cestu popadané stromy.

Kolem páté hodiny ještě nikdo netušil, že The Kooks jsou na dlouhou dobu to poslední, co na stage vidí a slyší. Stihli ještě zahrát svůj největší hit Ooh La, když by se najednou vzduch dal z dusna krájet. V press centru zazněla v tuto chvíli konkrétní informace – profesionální meteorologové situaci monitorují, ale obě bouřky by nás měly těsně minout. Za deset minut se stalo zřejmě něco, s čím nepočítali. Obě bouřky se totiž přímo nad Hradcem srazily.

Podívejte se na fotoreport z druhého dne na Rock for People.

Bez varování tak zničehonic začal foukat velmi silný vítr, který zvedal oblaka prachu. Byl tak prudký, že lidé hromadně utíkali se kamkoliv schovat. Osobně jsem byl svědkem letícího prkna, stánku i odpadkového koše. Dokonce jsme jeden pivní stánek drželi, než někdo zavelel, že to nemá smysl, a tak jsme se i my rozeběhli k autu.

The Kooks okamžitě dohráli a pořadatelé od každé stage odháněli návštěvníky pokud možno rovnou do kempu. Na otevřeném prostranství Festival parku totiž opravdu bezpečno nebylo. Povedlo se jim to extrémně rychle a lidé většinou i ukázněně poslouchali, za deset minut už odmítala opustit areál jen skupina zhruba tří tisíc lidí, která ztěžovala pořadatelům už tak vyhrocenou situaci.

dsc_2932_20120706_1626950480A zde je třeba pořadatele pochválit. Zvolili ten nejracionálnější postup pro bezpečnost lidí. Jsem přesvědčen, že jen díky tomu (a díky špetce štěstí v neštěstí) byly těmi nejvážnějšími úrazy “jen” zlomeniny. Padající stánky vypadaly sice hrozivě, ale díky rychlosti vylidnění ohrožovaly už jen minimum lidí. Nebezpečná nebyla samotná průtrž mračen, ale právě onen silný vítr.

Logicky v celém areálu vypadl proud a vypadalo to na definitvní konec programu. Sanitky jezdily frekvencí co třicet sekund a vlastně tím nejhorším na celé situaci bylo, že se většina lidí strachovala o své blízké a pořádně nevěděla, jestli se něco stalo nebo ne a zda je vůbec ještě šance, že se bude pokračovat.

Ani ne za hodinu bylo po všem. Areál protínaly jen majáčky hasičů, sanitek a pořadatelů, přičemž prostory kolem pódií osvětlovala světla poháněná agregátory. Je jasné, že organizační tým RfP prožíval perné chvilky plné zásadních rozhodnutí, které musel činit okamžitě. Jsem přesvědčen, že situaci zvládli a kdo viděl stav hlavního pódia, nemohl se divit, že bylo bez šance se i jen pokoušet koncert Faith No More zachránit.

img_1281_20120706_1386887555Obyčejní návštěvníci, co nebyli napojeni na nějaký kanál RfP, mohli těžko tušit, co se bude dít dál a to je taky fakt, který naopak organizátoři nezvládli. Areál se opět otevřel zhruba za hodinu, ale vypadalo to, že hrát se bude jen v hangárech. Tuto situaci potvrdili i v press centru, takže pro nás v tuto chvíli mise skončila. Jaké bylo překvapení, když jsme se na afterparty dozvěděli, že Skrillex nakonec hrál v natřískaném stanu zkrácený set. Byli jsme 40 metrů od něj v zóně, kde hrál jiný DJ a nikdo se ani nenamáhal nikde tuto informaci sdělovat. I na Facebooku se zveřejnil až status ve smyslu “Skrillex právě teď začal hrát.” Těžko říct, zda to bylo z důvodu obav, aby nedošlo k nějaké hysterii, protože všichni zájemci logicky neměli šanci se do stanu vejít. Nicméně samotný Skrillex je frajer, že sám nabídl alternativu a potěšil tak alespoň některé. Stan však měl omezenou kapacitu, a tak řada jeho příznivců o tento zážitek přišla. Po svém si poradili ve stanovém městečku, kde parta lidí s kytarami vylezla na střechy kadibudek a jala se obveselovat všechny přítomné.

Bouřka se stala tématem číslo jedna a zastínila veškeré ostatní vystoupení. Především však zmařila koncert dvou headlinerů, způsobila lehká zranění a pořadatelům prý ztrátu v řádu milionů. Přírodě se však neporučí. Jen je škoda, že bouřky a déšt jsou koloritem Rock for People každý rok. Je tedy na zvážení i změna termínu.

text: Tomáš Tenkrát, foto: David Karas

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít