RECENZE: Plan B vás novou deskou bude frustrovat v dobrém slova smyslu

Vydáno 06.09.2012 | autor: redakce

Rapper Plan B zkombinoval filmovou a hudební kariéru, a ke svému filmu Ill Manors natočil i stejnojmenné album. Ani na jednom počinu nečekejte oddechová témata.

RECENZE: Plan B vás novou deskou bude frustrovat v dobrém slova smyslu RECENZE: Plan B vás novou deskou bude frustrovat v dobrém slova smyslu


planbPLAN B
Ill Manors
Warner Music / Supraphon
11 trax / 46:11 min


Plan B totiž popisuje život na ulici v maximální surovosti. Žena, která si vydělává na drogy prostitucí, a kterou si zákazník „najme" jen proto, aby její dítě už konečně přestalo brečet. Boj o přežití v prostředí drogových dealerů. Chudoba, sociální nerovnosti, násilí a problémy britských „chavs", které vyústily v obrovské nepokoje v Londýně. Zpracovat tato témata a vyhnout se kritice či patosu není jednoduché, rapper Plan B alias Ben Drew, však záměrně postavy nehodnotí a stylizuje se pouze do role vypravěče.

Ill Manors nejsou Drewovou první koncepční nahrávkou, předchozí album Defamation Of Strickland Banks pro změnu vyprávělo příběh hvězdy, která po falešném obvinění ze znásilnění skončí ve vězení. I tento ostřejší motiv je však oproti nejnovějšímu počinu stále odlehčenou mainstreemovou pop-soulovou nahrávkou, což napovídá, že Ill Manors si není úplně vhodné pouštět jako bezstarostnou kulisu při přípravě na party. Na jejím konci budete víc než cokoliv jiného frustrovaní, v dobrém slova smyslu.

Nahrávka obsahuje jedenáct tracků, které jsou věnovány hlavním postavám filmu. Ačkoliv skutečně se písní ve filmu objevilo pouze šest, další byly dopsány dodatečně. V tracku Drug Dealer hostuje Takura z Chase and Status, jejichž spolupráci jste mohli slyšet již například v hitech End Credits či Pieces.

Oproti rapperovu poslednímu albu Defamation Of Strickland Banks je na Ill Manors menší důraz na melodie a hitovost, o to větší je však kladen na obsahovou stránku, a stává se tak perlou v oblasti conscious hip-hopu.

BEST TRAX: Deepest Shame, Lost My Way, Ill Manors
ZKUS TAKY: Plan B - Defamation of strickland banks, Chase and Status - No More Idols, Professor Green - At Your Inconvenience



text: Tereza Vavroušková
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít