RECENZE: The Vaccines s druhou deskou začínají znova od začátku

Vydáno 04.10.2012 | autor: redakce

Londýnští The Vaccines zaznamenali se svojí debutovou deskou What did you expect from The Vaccines? nečekaný úspěch. Přinesli mezi indie kapely něco, co v těchto vodách začínalo chybět - nezkrotnou energii, tah na bránu a upřímnost. Díky úspěchu prvního alba tak byla novinka Come of Age velkou výzvou. Jak The Vaccines obstáli?

RECENZE: The Vaccines s druhou deskou začínají znova od začátku RECENZE: The Vaccines s druhou deskou začínají znova od začátku



the-vaccines-come-of-ageTHE VACCINES
Come Of Age
Sony Music
11trax / 39:32


Nedá se nic dělat, hned na začátku je třeba zcela otevřeně přiznat, že ti noví The Vaccines už nejsou ti staří The Vaccines. Ti tak krásně přímočaří a trochu naivní kluci, co natočili desku s garážovým zvukem, který jsme si zamilovali. Nyní před sebou máme kapelu s uhlazeným zvukem, kapelu, co se rozhodla zahrát na něžnější strunu.

Hned po první písni No Hope, která desku nastartuje poměrně slušně, nás čeká jedno z vůbec nejslabších míst celého Come of Age. Druhá I Always Knew je tak nudná, že se už při druhém poslechu budete držet, abyste ji nepřepnuli už v polovině. Nuda šeď. Naštěstí hned vzápětí nastalou situaci spraví největší hitovka a nejlepší moment desky - singl Teenage Icon aneb záblesk energie starých The Vaccines. Po klidnější All In Vein se spustí Ghost Town a s ní velké překvapení, naštěstí opět příjemné. Vyhrne se na nás krátkostopážní (něco přes dvě minuty trvající) rocková pecka s ostrým kytarovým riffem a podivným, téměř orientálně znějícím refrénem. Jo, tohle baví! Mimochodem to je jedna z novinek této desky - The Vaccines používají kytarové riffy à la hardrock.

Nadšení ze série tří povedených písniček za sebou však opět kazí následující Aftershave Ocean. Uhlazená sloka, ještě uhlazenější refrén a jako k tomu úplně zbytečné kytarové sólo. Aftershave Ocean společně s další Weirdo je ztělesněním změny, kterou hoši z The Vaccines prošli (viz. další odstavec). Velkou nevyrovnanost dále potvrzují vydařené Bad Mood a Change of Heart pt. 2 se slabou I Wish I Was A Girl, u níž je zajímavý akorát tak její název.

The Vaccines se rozhodli natočit popovou desku. Je to naprosto legitimní rozhodnutí, které se navíc dalo tak trochu čekat. Což o to, písničky pro Come of Age napsali hezké. Jen někde na festivalech zapomněli svoji dravost a energii, která této nahrávce zoufale chybí. Syrovost je pak už jen věc názoru - někomu chybět bude, někdo si příjemný zvuk oblíbí.

Chceme-li se do nových The Vaccines zamilovat, musíme projít zcela novým procesem zamilování. Tihle Vaccines jsou totiž úplně jiná holka než ta, která nás svedla před rokem. Zamilovat se znovu tak sice nebude nemožné, ale ta láska už nejspíš nebude tak pevná a upřímná, stejně jako není upřímná deska Come of Age. Ale ruku na srdce, kdo z nás opravdu věřil, že Londýňané nahrají podobného dravce, jako byl debut?

BEST TRAX: Teenage Icon, Ghost Town
ZKUS TAKY: O. Children - Apnea, The Vaccines - What did you expect from The Vaccines?

text: Martyn Starý
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít