LIVE: Godspeed You! Black Emperor - vazbení, co má smysl

Vydáno 12.11.2012 | autor: redakce

Některé návraty mají smysl. Godspeed You! Black Emperor už to ukázali bezmála před dvěma lety v Paláci Akropolis a nyní si svou návštěvu na svatého Martina zopakovali. Místo sněhu přišla bouře.

LIVE: Godspeed You! Black Emperor - vazbení, co má smysl LIVE: Godspeed You! Black Emperor - vazbení, co má smysl


godspeed2GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR, AIR CUSHION FINISH
Lucerna Music Bar, Praha
11. 11. 2012


Při prvním pohledu na pódium uviděl návštěvník moderní variaci na Stonehenge, kdy byly kameny nahrazeny zvukovým aparátem. Blízko středu visela na prutu ozdobná světla, o chvíli později rozsvícena k dotvoření atmosféry vystoupení německých Air Cushion Finish. Ti se dostali ke Godspeed You! Black Emperor (dále jen GY!BE) poměrně náhodou před třemi lety a nyní byli osloveni, aby jim dělali na třech koncertech evropského turné předskokany. Po Berlíně a Drážďanech zahráli plynulou třicetiminutovku i Praze. A seznámení to bylo velice příjemné. Hudba o poznání jemnější než u následujících pánů, avšak nálad a poloh skýtala stejně. Skladby postavené na měnících se vokálech, od téměř operních výšek přes vokodizérem upravené party až po hlubší přednes.

V průběhu prvního vystoupení se sál mezitím slušně zaplnil a byť by se do Lucerna Music Baru ještě několik desítek hostů vešlo, nepěkné diskotékové prostory byly lidmi alespoň částečně zakryty. Naopak půlkruhovité pódium vyhovělo rozestavění kapely a po odstranění přední hradby německého tria odkryli své hračky schovávané uvnitř tvrze GY!BE

godspeed1Stejně jako vloni doprovázel kapelu schopný tým, včetně skvěle pracující zvukařky a chlapíka ovládajícího projektory. Změna nastala uvnitř kapely, kam se za jedny bicí usadil místo Bruce Cawdrona Timothy Herzog. Společenstvo nastoupilo ke hře zcela netečně a jednotliví členové se do hry postupně přidávali, aby z hlukové Hope Drone plynule navázali novinkou Mladic. Ve své podstatě nic nového - jedná se o dříve představenou Albanian, která byla po mnoha letech konečně nahrána na nosič a poupravena názvem. Právě u druhé skladby se naplno odkryla mocná síla osmihlavé saně a svým zvukem vyplnila každý kout uzavřeného prostoru. A nechat otevřené dveře u vchodu, dost možná by se obrátil i Černého kůň visící v pasáži.

Jak později hudebníci ukázali, každý tón, každé vazbení, každý ruch má smysl a dlouhé party Gathering Storm nebo World Police And Friendly Fire opusů Storm a Static stvořily několik krásných okamžiků. Agresivita se střídala s umírněností, bojovnost s oddaností a smutek střídal pocit štěstí.

Slastný pocit něčeho nedostupného a jedinečného chyběl. I tak to byl naplňující koncert a někdo mohl zažívat stavy euforické stejně jako u setkání v loňském roce. Z legendy se naplno stala zhmotnělá síla, dobře pracující stroj a čas, kdy se o GY!BE bude vyprávět jen ve vzpomínkách, potká snad až příští generaci. Protože svět pak bude chudší o jedny klasiky, kteří věděli jak a věděli proč. Ostatně i britský Guardian o GY!BE napsal: "Oni nejsou 'jen kapela', oni jsou kapela." {vypnoutlink:Air}

text: Ondřej Bambas, foto: flickr.com

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít