Koncert Coldcut: událost sezóny?

Vydáno 29.01.2007 | autor: redakce

Příznivce progresivní taneční hudby potěšilo vystoupení londýnských COLDCUT v klubu Roxy. V listopadovém REPORTU 11/06 se můžete těšit na recenzi Veroniky Matúšové, nyní nabízíme srovnávací pohled redaktora Tomáše Nawara. A jak se líbili Coldcut vám?

Koncert Coldcut: událost sezóny? Koncert Coldcut: událost sezóny?

COLDCUT
11.10. ROXY, PRAHA

Ninjové z britských ostrovů dobyli Prahu.

Elektronická taneční scéna vyslala do srdce Evropy jeden ze svých nejlepších týmů na skvělou exhibici multimediálního umění. Dvojice Jonathan More a Matt Black se za pomocí dalších dvou kolegů a zpěváka představili v Roxy v rámci festivalu Move, aby nám předvedli živou verzi velmi povedené poslední desky Sound Mirrors a souvisejícího DVD, na které své umění předvedlo hned několik talentovaných režisérů.

Jedinečný hudební zážitek odstartovala pomalejší věc s podmanivým zpěvem Thoma Yorka, doprovázená surrealistickým videem, které se rozprostíralo na obrovském projekčním plátně nad pódiem a bylo rozděleno na dvě okna s dvěma paralelními světy. Poté nastopil MC, který rozpumpoval publikum a po výzvě „Are you ready for beats and pieces?“ začala desetiminutová exhibice velmi originální cut-and-paste technologie, tedy míchání hudby a videa.

Kromě rytmických smyček projevů politiků jako Tony Blair, Condi nebo retard Bush, dostali prostor i ukázky z filmů jako Casablanca s Humprey Bogardem. Smysl pro humor a zároveň politická antiglobalizační angažovanost, to jsou parametry, které rejstřík Coldcut obsahoval už od počátku jejich dráhy a proto došlo i na legendární skladbu Timber, kde se geniálním způsobem podařilo vysamplovat zvuky sekyr a pil ukrajujících plíce planety v deštných pralesích jižní Ameriky.

Většina vystoupení logicky patřila skladbám z posledního alba, které neobsahuje jediný špatný moment, živě navíc s maximálním vizuálním zážitkem. Za zmínku stojí i zvětšující se záběr kamery od pohledu z orbitu Země až dolů na Evropu, na Prahu a na klub Roxy, nebo hlava Václava Klause, která na plátně během koncertu vzbudila bouřlivé reakce. Jistě nepřeháním, když řeknu, že tato show patřila k tomu nejlepšímu, co mohlo pražské publikum letos (a možná doposud) vidět a slyšet.

Tomáš Nawar

www.coldcut.net



























0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít