RECENZE: Staří psi Clou to se srdečními triky ještě pořád umí

Vydáno 04.12.2012 | autor: redakce

Čtyři roky si Clou vzali na přípravu své čtvrté desky. Mezitím si stihli opatřit rodiny a také pozměnit sestavu. Nyní přicházejí se svým společným novorozenětem Old Dogs New Tricks, které naživo představí 6. prosince v pražském Lucerna Music Baru a 15. prosince v brněnském Metru.

RECENZE: Staří psi Clou to se srdečními triky ještě pořád umí RECENZE: Staří psi Clou to se srdečními triky ještě pořád umí


clouCLOU
Old Dogs New Tricks
vlastní náklad
11 trax / 41:05


Taky si ještě vzpomínáte na dobu před sedmi lety, kdy v rádiích rotoval hit Island Sun? Clou tehdy byli závanem něčeho nového a zdálo se, že nad zabahněnou českou hudební scénou vysvitne slunce. Na slibně se rozjíždějící kariéru se jim následujícími alby Clou a For Tonight však navázat příliš nepodařilo, až se na čtyři roky odmlčeli téměř úplně. Když už se v kuloárech šuškalo, že kapela asi pomalu, ale jistě zanikne, objevilo se záchranné lano, které třem čerstvým tatíkům hodil kytarista Pavel Bureš. Ten na sebe vzal zodpovědnost producenta a vdechnul Clou novou mízu.


Rozhodnutí nezabalit to a pokusit znova osud, se ukázalo jako jednoznačně správné. Clou za čtyři roky vyspěli jak osobnostně, tak hudebně a novinka Old Dogs New Tricks nabízí ucelený balíček emocí a chytlavých songů. Pozor, neplést si s hudebním stylem emo, s nímž byli v minulosti Clou často spojováni. Na této desce totiž kromě dojemných a za srdce beroucích skladeb najdete i radost a spokojenost.

Přesvědčí vás o tom hned první pecka The Runaways, ze které je slyšet nadšení. V podobném duchu se nese i následující Together. Song Good Friend pro změnu způsobí, že u sebe budete chtít mít toho, kdo vám je nejbližší. A pokud jste ho snad v minulosti ztratili, budete toužit vrátit čas zpět a vše odpustit. Be my friend again…

Punkovou náturou zavání Rock And Roll, kde se poprvé textařsky projevil kytarista Petrock, 1000 se zase prokáže hitovým potenciálem, kvůli němuž také byla zvolená jako první singl. Jako romantická balada trochu nečekaně působí duet I Got To Know, v němž si s Clou zazpívala Marta Jandová.

Se svou emotivní troškou do mlýna přišel i NiceLand, jenž svými texty obohatil rytmem se vymykající Now I Need A Lie a naléhavou Keep You Inside. O zbytek textů se postaral bývalý basák skupiny Štěpán Farkaš. Staré dobré Clou pak asi nejvíc připomene The Weekend Punk. Tracklist uzavírá svižná Get Awesome!, takže nezbývá, než říct: "Awesome job, Clouci!"

Clou překlenuli propast, do které bohužel zahučely jejich předchozí dvě desky Clou a For Tonight, a navázali na úspěch jejich prvotiny Postcards. Ačkoliv pravděpodobně nepůjde o převratnou nahrávku, jak její název trochu nešťastně naznačuje, kluci si deskou udělali radost, kterou se jim podařilo přenést i na posluchače.

„Ahoj, my jsme Clou a za chvíli se posereš,“
sliboval v rozhovoru pro iReport frontman Lukemo. Podobná nehoda se vám asi po poslechu tohoto alba nestane, avšak Clou splnili to, co od nich fanoušci očekávali. Možná spíš než nové triky oblékli ty staré do nového kabátu… Ale proč ne, hlavně když to funguje.

BEST TRAX: The Runaways, Good Friend, 1000, Now I Need A Lie
ZKUS TAKÉ: Clou - Postcards, River Jordan - Calling Summer, Fall Out Boy - From Under The Cork Tree



text: Marta Pušová
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít