RECENZE: Moimir Papalescu roztancuje roboty i pamětníky

Vydáno 06.12.2012 | autor: redakce

Gun Dreams, Vanessa, Artcommando, Monobeat, Sundreams, Moimir Papalescu and the Nihilists a Magnetik; to jsou nejznámější projekty spojené se jménem Moimir Papalescu. Sedmačtyřicetiletý hudebník, vlastním jménem Miroslav Papež, po pětadvaceti letech kariéry vydává své první sólové album. Jak jinak než elektronické.

RECENZE: Moimir Papalescu roztancuje roboty i pamětníky RECENZE: Moimir Papalescu roztancuje roboty i pamětníky

papalescuPAPALESCU

Electric Soul
X Production
11 trax / 41:42

Papalescu svůj sólový debut pojal jako správný solitér - nepřizval žádné hosty a album obsahuje jedenáct ryze autorských skladeb. Poměrně originální umělec se obklopil množstvím elektronických mašinek, retro znějících syntezátorů, kytar, bicích a dechů. Většinu toho všeho na posluchače vybalí hned v úvodní skladbě Sound and Decision, v níž nakažlivý rytmus podmalovává roboticky chladnou elektroniku stojící v kontrastu k poměrně melodickým klávesám.

A jedeme dál pod vytyčeným heslem Člověk vs. technologie, futurizmus vs. nostalgie. Následuje U-vex, instrumentálka, která podobně jako další Bradbury nebo Travelling Herbalist jako by vypadla z trochu naivního sci-fi filmu. Hudba Papalesca je vcelku čitelná a s nádechem retra, ale vyplatí se v ní hledat skryté zajímavé momenty jako například v milém Japanese Garden, kterou si dovedu představit v reklamě na nějakou milou nepotřebnou věc. Bohatost různých "kosmických zvuků" rozšiřuje také vokodér, jehož použití dělá z takové Charge Your Battery návrat do 80. let, které asi nebyly tak neinspirativní a nudné, jak se nám snaží namluvit někteří hudební publicisté. Trochu "zamrznutý" styl rozehřívají místa, kde zazní i klarinet nebo trubky (Every Day). Škoda, že takových míst není víc.

Tahle nahrávka rozhodně není Tomorrow's World, jak zní název jedné ze skladeb, avšak Moimir ji vytvořil více pro svoji radost, než že by kalkuloval, jak moc se bude líbit posluchačům. Je jisté, že Electric Soul nezíská Portu ani neposune kupředu hudební svět. To spíš roztancuje androidy, roboty nebo nostalgické pamětníky. Ale poslech téhle nahrávky není třeba považovat za vyloženou ztrátu času.

BEST TRAX: Sound And Decision, Every Day, Bradbury
ZKUS TAKY: Kraftwerk - Computer World, Jean-Michel Jarre - Zoolook, Vanessa - Ave Agony

text: Roman Jireš
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít