LIVE: Selah Sue - Amy Winehouse a Janis Joplin v jedné osobě

Vydáno 12.12.2012 | autor: redakce

Mladá belgická zpěvačka Selah Sue vystoupila ve vyprodaném klubu Roxy. Ačkoliv je Selah teprve třiadvacet let, její hlas se zřejmě rozhodl vyspět mnohem rychleji. Může si tak bez problémů troufnout na repertoár, na kterém by si spousta jejích kolegyň vylámala zuby.

LIVE: Selah Sue - Amy Winehouse a Janis Joplin v jedné osobě LIVE: Selah Sue - Amy Winehouse a Janis Joplin v jedné osobě


2-selahsue-101_20121212_1864281245SELAH SUE, U-CEE

Praha, Roxy
11.12.2012

Selah Sue je jednou z těch "wonder kids", které mají neuvěřitelný talent a úspěch v útlém věku. Podobně jako Joss Stone napsala většinu svých hitů ještě jako teenager, má stejně nakřáplý hlas, soulový feeling a k tomu jí zůstal neuvěřitelný nadhled a skromnost.
A to i přesto, že její album mělo celosvětový ohlas, perou se o ni producenti, a je z ní nadšený Prince i Cee Lo Green. Selah však stále vystupuje jako roztomilé děvčátko, které ale začíná nebezpečně vystrkovat růžky, a když zařve do mikrofonu, odfoukne vám ofinu dozadu.

Zpěvačka vystoupila v Roxy den po bratislavském koncertě plná překvapení, že Slováci znali její texty a zvědavá, jestli s ní zvládnou zpívat i Češi. Jelikož Selah vydala teprve debutové album, došlo kromě vlastního repertoáru přirozeně i na covery. Jedním z nich byl Lost Ones její oblíbenkyně Lauryn Hill, druhým Oops (Oh My) zpěvačky Tweet a Missy Elliot. K té si talentovaná Belgičanka vzala na pomoc "krabičku", do které si postupně nahrávala několikavrstvý hudební podklad a uvedla ji jako "nejlepší popovou píseň, která kdy byla napsána".

2-selahsue-112_20121212_1868350813

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selah Sue hladce střídala pomalé a taneční rytmy. Z komorního začátku se přehoupla do svého hitu This World, který můžete znát z upírské reklamy na čokoládovou tyčinku. Cee Lo Green, který na jejím albu hostuje, se se Selah nevešel do jednoho autobusu, takže duet Please odzpívala sama.

DRUHÝ POHLED PETRA ADÁMKA

Když Selah Sue několik hodin před koncertem během rozhovoru pro iReport nahlas uvažovala, zda-li raději hraje na velkých festivalech nebo v malých klubech, dospěla k názoru, že kluby má pro jejich intimitu přece jenom radši. V Roxy to bylo znát. Možná nebylo dramaturgicky nejmoudřejší začínat celý set dvěma tichými, intimními skladbami, avšak právě v těchto okamžicích ukázala naplno svoji největší přednost: nádherný hlas plný emocí, kterým se zkrátka nedá nevěřit. Jakmile spustí nakřáplým hlasem: "Cause when I feel scared - Sometimes I do - And when I feel scared - It seems that life is harder than I ever knew," člověk by ji nejraději přitisknul na hruď a utěšil, že všechno bude v pořádku, že se už nemusí ničeho bát. Když však o chvíli později začne rozdováděně tancovat a rozjede výstavní "ragga-flow", z obou očí jí v tu chvíli kouká deset čertů. A i to jí věříte.

Selah Sue má namířeno do první ligy, zhruba někam na místo již zmíněné Amy Winehouse, tedy jako protipól globálních stejnostejných zpěvaček typu Rihanna nebo Kelly Clarkson.


Pokud belgickou hvězdu nazveme písničkářkou, nepředstavujte si nic ve stylu Marka Ztraceného s kníkavým repertoárem o smyslu života. Selah sice kytaru z krku téměř nesundá, její styl hudby však mixuje soul, reggae a funk s lehkostí a muzikálností, kterou musíte mít přidělenou shůry a kterou při nejlepší vůli nenatrénujete.

Podívejte se na fotoreport z koncertu

Jednou z posledních skladeb byl singl Raggamuffin, který publikum odzpívalo se zpěvačkou a vytleskalo si nezbytný přídavek. Selah Sue tak u nás po vystoupení na Rock for People odehrála druhý úspěšný koncert a nejspíš to byla jedna z posledních příležitostí, jak ji zastihnout v malém klubu. Talentovaná zpěvačka má nakročeno mnohem výš.

{vypnoutlink:Sue}

text: Tereza Vavroušková, foto: Jan Zeman

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít