RECENZE: Pražský výběr vzpomíná a nechává se dobývat

Vydáno 17.04.2013 | autor: redakce

Poslední deskou, jíž se Pražský výběr rozhodl znovu vydat, je počin z roku 1997 Běr. Pravda, tohle album se v jejich diskografii příliš neprosadilo a ani kultovního statusu ze strany příznivců jako jeho předchůdci se nedočkalo. Přesto není od věci si jej v reedici připomenout.

 

RECENZE: Pražský výběr vzpomíná a nechává se dobývat RECENZE: Pražský výběr vzpomíná a nechává se dobývat

berPRAŽSKÝ VÝBĚR
BĚR
Bonton Music / Supraphon
12 trax / 53:26 min

Stejně jako solidní dívka vám ani solidní Běr nedá napoprvé. Prvotní rozčarování je třeba vykoupit dobýváním, ale odměna na sebe nenechá dlouho čekat. Oč méně po takřka desetiletém společném studiovém půstu vévodí celku rocková úderná razance, tím košatěji skladby rozkvétají. Leccos nastínilo již pár bigbandových novinek zaznamenaných na živáku Adieu C.A. Nezřídka se otře funky, autoři hudební složky Kocáb a Pavlíček (každý z jedné poloviny, tentokrát však bez výjimky nikoli společně) reflektují i taneční muziku. Zůstal - a dost možná se ještě rozšířil - osvědčený výrazný prostor pro všechny tři zpívající členy. Jejich barevně i výrazově rozmanité hlasy se výborně proplétají, ale nezřídka též unisono semknou a dodávají písním na síle. Zcela zásadní pak je zdůraznit precizní zvukové ošetření nechávající vyniknout každý detail.

Přestože typické ironie a potřeštěného pitvoření se Pražský výběr nezbavil, nejen volenými tématy textů a třešňákovskými básnickými obraty v nich, ale i akademickou propracovaností aranží jako by zeseriózněl. Mladický elán vystřídala vyzrálá zkušenost a silné výběrovské devizy – živelná tatrmánie, ropotámovský škleb a ano, i podprahová revolta - se vytratily, přičemž je nevyvolá ani divočení typu Mobilizace - debilizace či Melem, nemelem, všechno semelem. Ne tedy úrovní materiálu, nýbrž oslabením alter ega kapely album Běr za svými předrevolučními bratry zaostává. Po invenční i řemeslné stránce se však stále drží velmi vysoko.

BEST TRAX: Tož vem to ďas, Nekonečnej mejdan, Stín
ZKUS TAKY: BSP - Michal Pavlíček for Kamil Střihavka with the assistance of Ota Balage, Nová Růže - '91, Kocáb, Kolář, Kympl - Velvet Revolution

Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít