LIVE: Skákej, jak Caravan Palace pískají!

Vydáno 16.05.2013 | autor: redakce

Další z oblíbené série electroswingu na pokračování: po dobře známých Parov Stelar Band a Gabin se v Praze zabydleli i francouzští Caravan Palace. Oproti přístupu svých kolegů jsou ve svém projevu progresivnější a větší důraz kladou na propojení tradiční formy se soudobou diskotékou. Jak na to reagují čeští posluchači?

LIVE: Skákej, jak Caravan Palace pískají! LIVE: Skákej, jak Caravan Palace pískají!

CP02CARAVAN PALACE
Lucerna Music Bar, Praha
15. 5. 2013

Pražské publikum je vděčné. Svědčil o tom burácivý potlesk po každé písni, oddané následování všech příkazů z pódia a vytrvalost v tropických podmínkách, které v klubu panovaly. Přitom vystoupení neposkytovalo zcela adekvátní satisfakci.

Caravan Palace si svou premiéru u nás odbyli již v loňském roce, kdy vystoupili na festivalu v pražské Tróji. Zatímco ve Francii se těší v rámci svého žánru asi největší popularitě, u nás nebyl jejich úspěch zaručen. Přesycení electroswingem se u nás zatím neprojevilo - pravidelné výlety do 30. let, jako je Swing Imperium, mají své fanoušky, a i když se nejedná o masovou záležitost, chytlavé rytmy osloví i nezasvěcené. Možná i proto byl klub Roxy zcela vyprodán a místní klima připomínalo zapařený skleník. O to nesnesitelnější pak bylo čekání na příchod hlavních hvězd. Zmateně běhající technik svou gestikulací a následným přivoláním dalších kolegů dával najevo, že show podle časového plánu nezačne. Pětadvacet minut po oficiálním začátku se konečně na scéně objevila dáma a pětice mužů, co si během večera zasoutěžila o titul "Mistr mokrá košile".



CP01


Technické potíže bohužel pokračovaly i během koncertu a zpěvačka Sonia Fernandes odzpívala první dvě písně bez vlastního odposlechu. K tomu byl zvuk v zadních řadách poměrně tichý a některé nástroje včetně kytaristových doprovodných vokálů byly sotva slyšitelné. Tyto nedostatky se nejlépe stíraly při hlasitějších diskotékových vypalovačkách, které ale přišly na řadu až v druhé polovině. Do té doby působilo vystoupení poněkud rozpačitě: zpěvaččina nezdařilá snaha o battle s houslistou, který naopak při svém teprve druhém koncertě s kapelou předvedl dobrý výkon, tichá komunikace pouze s předními řadami, jež si na požádání sedly a na povel vyskočily, nebo nedůrazné provedení tanečních hitů Bambous a Clash, čímž zcela zapadly v mixu retro zvuků a elektroniky.

 


Jak se však zdálo, divákům to bylo jedno a dováděli jak utržení ze řetězu. Mohutná odezva ze strany publika nepolevila ani na chvíli a z euforie do extáze ji nepřenesla ani Rock It For Me s perfektním tanečním číslem, nebo skoro housová The Dirty Side Of The Street. Byť si byly umělci vědomi náklonnosti, v půl jedenácté se odporoučeli z pódia. Naštěstí se neopakovala situace z poslední krátké zastávky rakouského Parov Stelar Bandu v loňském roce a došlo na dvě přídavkové skladby. Bohužel ty už poslední byly a ani následné dlouhé vyvolávání kapelu podruhé zpět nevrátilo.


CP03

Prezentace Caravan Palace není díky jejich osobitému pojetí transformace swingu do současné produkce tak plochá jako u jejich kolegů. A jak bylo poznat, tuzemští milovníci sukýnek, lakýrek a košil s motýlkem a šlemi se této podoby nebojí a Caravani si tak připravili půdu pro další vystoupení.

Setlist: Queens, Maniac, Suzy, Bambous, 12 Juin 3049, Je M'Amuse, Clash, Panic, Cotton Heads, Glory, Rock It For Me, Chocolate, The Dirty Side Of The Street, Brotherswing; Přídavek: Star Scat, Jolie Coquine


text: Ondřej Bambas, foto: Petr Klapper (www.Klapper.cz)

 

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít