RECENZE: Jamie Cullum školí, jak využít jazz k dokonalému popu

Vydáno 27.05.2013 | autor: Daniel Maršalík

Jamie Cullum bude v červenci svým vystoupením uzavírat festival Colours of Ostrava. Je pravděpodobné, že velkou část repertoáru budou tvořit skladby z jeho nové desky Momentum. Potvrzuje Cullumova novinka pověst nejprodávanějšího britského jazzového umělce všech dob?

RECENZE: Jamie Cullum školí, jak využít jazz k dokonalému popu RECENZE: Jamie Cullum školí, jak využít jazz k dokonalému popu

jamie cullum momentumJAMIE CULLUM
MOMENTUM
Universal Music
12 trax

Každá další deska odvádí Culluma více od jazzu a přibližuje ho blíže k popu. Dnes ho na šestém albu můžeme označit za výborného popového umělce, na kterém je hned od prvních tónů slyšet, že je skutečný muzikant a hudba je pro něj jak uměním tak hračkou.

Opět platí, že hlavní roli vedle hlasu mají klávesové nástroje, přesto je Momentum velmi rozmanité. Písnička When I Get Famous má šedesátkový retro nádech, kde klávesy na chvíli chytnou dokonce The Doors patinu. Naopak skladba Love for Sale působí velmi moderně a představuje Culluma opět v novém světle. Zatímco zbylé skladby nutí své posluchače ke krouživým tanečním pohybům, taková Love For Sale vybízí k hiphopovému mávání nahoru-dolů. Zároveň také potvrdila, že Brit je výtečný interpret coververzí. Písně tupě nekopíruje, ale aranžmá si umě upravuje k obrazu svému. Do nahrávky, kterou složil Cole Porter, pozval rappera Roots Manuvu, jenž umocní hiphopovou atmosféru.

Zatímco začátek desky se blíží Cullumově tvorbě, kterou známe z dřívějška, závěr inklinuje k písničkářství (Get a Hold of Yourself) a rocku. Poslední kousek You're Not The Only One má coldplayovskou náladu. Z jazzu nejvíce čerpá snílkovsky teskně odzpívaná Pure Imagination, která náladou lehce připomene filmový hit Gran Torino. Klávesové sóla vyniknou ve středně rychlé Sad, Sad World a Take Me Out (of Myslef), kde se zpomalený neopunkový rytmus přemění v jazzovou instrumentaci. Smyčce zase dominují skladbě Save Your Soul.

Škoda, že na tak pestré desce nevyčnívá žádná pecka. Za singl byla kvůli pozitivní náladě vybraná písnička Everything You Didn't Do. Podobně, ale ještě o něco skočněji, vyzní úvodní The Same Things. Jamiemu však bohužel chybí obří hit, který by ve větším měřítku přilákal širokou veřejnost k jeho tvorbě.

Ve srovnání s komerčně velmi úspěšným Američanem Michaelem Bublém, který se vyžívá v bigbandovém aranžmá, je Brit moderním mužem s chlapeckou duší. Momentum je nadprůměrná popová deska, která ukazuje, jak zhodnotit jazz. I Dan Bárta by se mohl přiučit.

BEST TRAX: Love For Sale, Anyway, Sad, Sad World
ZKUS TAKY: Peter Cincotti - East of Angel Town, Wouter Hamel - Nobody´s Tune, Dan Bárta - Animage

Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít