RECENZE: Metaloví profesoři Saxon ctí osnovy ze staré školy

Vydáno 04.06.2013 | autor: redakce

I v trendu nejrůznějších celozrnných výmyslů je radost občas zavítat k pekaři produkujícímu voňavé křupavé rohlíky. Stejně tak je fajn, když vedle hudebních experimentátorů sveřepě mixujících žánry stále existují kapely nabízející konstantní jistoty.

RECENZE: Metaloví profesoři Saxon ctí osnovy ze staré školy RECENZE: Metaloví profesoři Saxon ctí osnovy ze staré školy

Saxon-SacrificeSAXON
SACRIFICE
EMI
10 trax / 39:28

Přesně takoví jsou Saxon, kteří v osmdesátých letech minulého století úspěšně tkali novou vlnu britského heavy metalu a natolik jim to šlo, že v daném oboru setrvali dosud. A nejenže věrni zůstali, oni i laťku kvality drží poměrně vysoko. Jistě, metaloví profesoři před důchodem vypouští na jubilejní dvacáté řadovce spoustu otřepaných stylových klišé a víceméně ničím nepřekvapují (zakomponování mandolín do Made In Belfast budiž čestnou, byť skromnou výjimkou). Ale chce to od nich vůbec někdo? Vždyť pod tíhou kytarových riffů i sól a razantní rytmiky je třeba uznat, že pořád jde o melodicky výživné, aranžérsky neodfláknuté a přitom zbytečně nekomplikované, řemeslně poctivé a navzdory věku muzikantů svěží skladby. U podobných kapel, bezmezně oddaných vlastní tradici, jsou prostě některé zápory zároveň jejich přednostmi, záleží jen na úhlu náhledu. Silnou devizu mají Saxon ve zpěvákovi Biffu Byfordovi, jenž se i po šedesátce drží v obdivuhodné hlasové formě.

Limitovaná edice Sacrifice je pak přizdobena bonusovým diskem, čítajícím vedle nově natočených hitů Just Let Me Rock a Forever Free rovněž Crusader se samplovaným orchestrem a dvě akustické verze dalších klasik z vlastního archivu. Jak už tomu v podobných případech bývá, vesměs jde o zbytečnosti na entou, neboli materiál mající převážně jen sběratelskou hodnotu. Leč právě milovníci starých metalových pořádků bývají mnohdy zároveň sběrateli, takže se opět mínus rázem mění na plus.

BEST TRAX: Sacrifice, Warriors Of The Road, Stand Up And Fight
ZKUS TAKY: Accept - Stalingrad, Iron Maiden - The Final Frontier, Judas Priest - Nostradamus

Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít