RECENZE: Megadeth novou desku uspěchali a topí se v průměrnosti

Vydáno 07.06.2013 | autor: redakce

Megadeth, thrasmetalová stálice, v jejímž čele stojí Dave Mustaine, slaví letos kulatých 30 let na scéně. Dlouhé přestávky mezi jednotlivými deskami skupina nikdy nepotřebovala, takže s novinkou Super Collider přichází jen rok a půl po předchozí nahrávce Thirteen. A proč to nepřiznat hned v úvodu - delší pauza by prospěla.

RECENZE: Megadeth novou desku uspěchali a topí se v průměrnosti RECENZE: Megadeth novou desku uspěchali a topí se v průměrnosti

megadeth coverMEGADETH
SUPER COLLIDER
Universal
11 trax / 45:20

Pokud se řekne A, je nutné dodat i B. Je-li tématem hovoru Megadeth, oním "béčkem" je vzhledem k minulosti frontmana Metallica. Té je už dlouho předhazována vyměklost a není těžké uhodnout, která skupina je mimo jiné dávána za příklad té správné thrashmetalové cesty. Zastánci tohoto názoru však museli po uvolnění prvního singlu Super Collider minimálně pozvednout obočí. Skladba je totiž výrazně zaměřena na mainstreamového posluchače a jako upoutávka na jejich nový materiál je vyloženě nešťastnou volbou.

Počáteční skepsi může rozptýlit hned úvodní svižná věc Kingmaker, do jehož děje vás uvede basa Davida Ellefsona. Důstojný otvírák a zároveň kandidát číslo jedna pro živou prezentaci alba je nejvíc v souladu s tím, co se od Megadeth očekává. Nadšení zmírní již zmíněná titulní Super Collider, pro změnu nejslabší pasáž disku. Slibným kytarovým sólem pak začíná Burn, jíž však shodí poněkud infantilní refrén ("Burn Baby Burn.../'Cause It Feels So Good - Burn Baby Burn.../Like I Knew It Would").

Zajímavostí je hostování Davida Draimana (Disturbed, Device) v písních Dance In The Rain a také Forget To Remember, což je další spíš hardrockově laděná skladba. Interesantním experimentem je The Blackest Crow, na v podstatě countryovém podkladu vás praští přes uši dokonce banjo. Megadeth si tentokrát vypomohli i coververzí, konkrétně došlo na Cold Sweat od Thin Lizzy.

Významné výročí skupiny, která ve svém žánru udávala směr a právem je řazena mezi tzv. Big Four amerického thrashmetalu, se dalo oslavit i radostněji. Megadeth se sice po dlouhé době sešli ve studiu dvakrát po sobě ve stejné sestavě (Dave Mustaine, Chris Broderick, David Ellefson a Shawn Drover), avšak z tohoto faktu se nepodařilo vytěžit víc, než jen průměrnou nahrávku. Zajímavé momenty sice nescházejí, ale na kapelu s minulostí Megadeth jsou oprávněně kladeny větší požadavky. Méně je někdy více a v tomto případě by se vyplatilo počkat a nasbírat silnější látku.

BEST TRAX: Kingmaker, Built For War, Dance In The Rain
ZKUS TAKY: Testament - Dark Roots Of Earth, Sodom - Epitome Of Torture, Overkill - The Electric Age

Tomáš Rumler
4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít