LIVE: Jaký byl první koncert Korn v Česku?

Vydáno 16.06.2013 | autor: redakce

Jedenáct let poté, co se stejnojmenným debutem odstartovali "novou vlnu" tvrdého rocku, dobyli kalifornští Korn konečně také Prahu. I když v oslabené sestavě.

LIVE: Jaký byl první koncert Korn v Česku? LIVE: Jaký byl první koncert Korn v Česku?

korn 1-022KORN
T-Mobile Arena, Praha
30. 8. 2005

Krátké, leč úderné intro obstaraly Varteckého a Simonovy Kurtizány z 25. Avenue. Za přispění obstojného zvuku a zvolna se zaplňující arény předvedli energickou půlhodinku, smíchanou se staršími kousky a vzorky z jarního alba Chemie.

Korn zaútočili krátce po deváté, k překvapení mnohých pouze ve čtyřech. Nový člen, kytarista Rob Patterson, je zatím v kapele na zkoušku a své party tvrdil z poza pódia. Brian Welch alias Head se totiž na Korn vykašlal před turné a neúčastní se tedy ani natáčení dalšího alba.

Zpěvák Jonathan Davies nezapomíná na image - v černé skotské suknici (i na dudy došlo, jak jinak) nastoupil za výtvarně nestvůrný mikrofonový stojan z dílny samotného HR Gigera. Temná móda a design působily stejně děsivě jako projev celého souboru, který sice stál u zrodu tzv. nu-metalu, ale líbivé popěvky typu Linkin Park od něj neuslyšíte. Here to Stay, Got the Life, A.D.I.D.A.S., nebo Falling Away from Me jsou peprným vodopádem nezkrotnosti, kterou umocňují podladěné struny, precizní a těžkotonážní bicí Davida Silverii a Daviesova zuřivost. Je to heavy metal, hard core i bílý hiphop smíchaný v jednu třeskutou nálož, která se vznášela v pražské hale jako jedovatý mrak.

korn 1-017korn 1-014

Publikum pochopilo sílu okamžiku a frontman si pochvaloval atmosféru. Ta zhoustla ve chvíli, kdy došlo na citaci One z repertoáru Metalliky nebo Another Brick In The Wall od Pink Floyd. Zde Korn prokázali i cit pro melodie, které často ustupují ve prospěch bezprecedentně razantního soundu. Bakersfielsští detonátoři si premiérové vystoupení v srdci Evropy náležitě užili. A s nimi 8 000 nadšenců, kteří zakusili, jaké to je, když tvrdý se rock hraje bez uvozovek. Divočina! {vypnoutlink:Pink}

Setlist: Here to Stay, Twist, Got the Life, A.D.I.D.A.S., Dirty, Twisted Transistors, Falling Away from Me, Did My Time, Shoot and Ladders / One, Freak on a Leash, Hippocrates, From You, Another Brick in the Wall, Blind, Somebody Someone, Ya'll Want a Single

text: Jan Petričko ml., Břetislav Sieber, foto: Tomáš Martínek

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít