LIVE: Nedočkavci na Rock for People tančili na metal i Olympic

Vydáno 02.07.2013 | autor: redakce

Rock for People letos zažívá poslední "-náctiny". Večírek pro nedočkavé byl na rozdíl od toho loňského zalit do slunce a v předvečer ostrého startu jednoho z nejoblíbenějších českých festivalů spokojeně nasávalo poklidnou atmosféru několik tisíc lidí.

LIVE: Nedočkavci na Rock for People tančili na metal i Olympic LIVE: Nedočkavci na Rock for People tančili na metal i Olympic

Rock for People 18ROCK FOR PEOPLE, Večírek pro nedočkavé
Letiště Hradec Králové
1. 7. 2013

Rock for People se po minulém ročníku, kdy ho zastihla přírodní katastrofa v podobě "bouře z Mordoru", oklepal a přes původní nejistotu, zda-li se letošní ročník vůbec uskuteční, otevřel 1. červencový den své brány. Po loňských problémech způsobených náhlou změnou počasí slibovali pořadatelé zvýšený důraz na bezpečnost. A skutečně: už během června si přímo v areálu vyzkoušeli evakuaci nanečisto, podrobný evakuační plán dostal prostor hned v úvodu festivalového průvodce a druhé z hlavních pódií se přesunulo do velkokapacitního stanu. Vzhledem k situaci, kdy se v areálu během bouře kymácela pódia, vzduchem létaly kousky stanů, padaly ploty a kusy stromů a ve finále vypadla elektřina, rozhodně nešlo v případě těchto opatření o prázdná gesta. Důkaz místo slibů, výborně!

Festival, který se letos rozrostl o den navíc, odstartoval tradičně Večírkem pro nedočkavé, jak "nultému" dni v Hradci Králové říkají. Do areálu proudily už od brzkého odpoledne stovky lidí a festivalová atmosféra visela ve vzduchu už daleko před samotným areálem. "Nemáte někdo otvírák?" hřímá ve speciální autobusové lince Hradec-areál mladík s lahváčem v ruce. K dobrodinci, který se nabídnul, pak zamířilo k otevření dalších 6 piv pro zbytek žíznivých kamarádů. O chvíli později v tomtéž busu kolovala dvoulitrová lahev coly. "Co v tom je?" ptá se slečna stojící v místě kloubu autobusu a ze zadní části někdo křikne něco o kapitánovi. Než dojde mok do přední části, je PET lahev prázdná a půlka autobusu se směje tradičnímu vtipu o schůzce na kožním.

Rock for People 04

Podobně pohodová atmosféra panovala i ve vnějším festivalovém areálu. Zatímco v prostoru za hlavní bránou ani noha (nepočítáme-li security, pořadatele a majitele stánků), před dvěma menšími pódii venku se zpívalo, tančilo a pilo. Na pódiu Freezone představil své osobní tipy portál Bandzone a celé odpoledne až do večera bylo skutečně z čeho vybírat. Nanosféra, jež úvodní odpoledne odpálila, hrála - podle vlastních slov -  zhruba pro padesát lidí, avšak s dalšími sety (Donnie Darko, Lola Běží nebo Imodium), se prostor před pódiem začal stále více plnit.

Energie přetékala také z vedlejší Hospůdka stage, improvizovaného prostoru uvnitř velkokapacitního pivního stanu. Během setů mlátiček Break The Rules nebo Skywalker se poprvé rozbouřily circle-pity a jelikož kapelu od fanoušků neoddělovala žádná zábrana, několikrát přímo na pódium vpadnul davem mrštěný fanoušek. Tomu se říká mít kontakt s kapelou...

Rock for People 26Rock for People 30

Už za tmy se představila patrně nejúdernější kapela dne The Truth is Out There. Zpěvák Hanzi to sice chvílemi přeháněl s okoukaným americkým feelingem (slyšet od ostravské kapely "Oh my fuckin' yeah" působí trochu úsměvně), jinak ale tahle čtveřice nechala na pódiu duši. K ohromné energii připočtěte skvěle šlapající elektronické spodky, perfektní sehranost a dost možná v TTIOT objevíte české Enter Shikari.

Za pozornost stál i "živý jukebox", tedy jakýsi karavan, v němž na přání hrála asi pětice muzikantů. Zatímco na stageích vedle bouřil metal, hardcore nebo metalcore, linuly se z tohoto vtipného vozíku melodie Divokýho Billa, Buty, Chinaski, Jarka Nohavici, Olympic nebo Michala Tučného. A veselo bylo pochopitelně i tady, stejně jako ve stanovém městečku až do ranních hodin...

text: Petr Adámek, foto: Jiří Kosnar, Jiří Žalud (Rock for People)

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít