LIVE: Karel Gott proměnil Rock for People v Gottland

Vydáno 06.07.2013 | autor: redakce

Karel Gott for people, people for Karel Gott; tak by mohlo znít heslo třetího festivalového dne na hradeckém letišti. Mistr svým přístupem a nadšením pobláznil i o dvě generace mladší diváky a směle se může zařadit mezi největší hvězdy celého Rock for People.

LIVE: Karel Gott proměnil Rock for People v Gottland LIVE: Karel Gott proměnil Rock for People v Gottland

RFP 2013 15 smROCK FOR PEOPLE, DEN III
Letiště Hradec Králové
4. 7. 2013

8:50
Spousta nocležníků v stanovém městečku se probouzí kvůli nesnesitelnému horku v uzavřených stanech. A nezaprší a nezaprší... Déšť si pravděpodobně svou loňskou smrští vybral návštěvy festivalu na delší dobu.

9:57
Přestože fronta u pánských sprch není o tolik kratší než u dámských, několik slečen čeká na ranní očistu těla právě tady. Erotika se bohužel nekoná, sprchovat se budou samozřejmě v plavkách...

12:50
Souboj o zákazníky probíhá hned za vstupem do areálu. Sličné hostesky nabízejí ochutnávky alkoholu i možnost hromadného fotografování.

13:11
the.switch si potrpí na koncertní vizuál, což dokazuje i jejich set na Rock for People. Řady světel na vyvýšených plochách jsou sice skromné, i tak působivé, podobně jako ikonický vypínač svítící v zádech. Zní plná palba: Honzík, Vodu a dřez, Peruť, Beautiful, Akvárko. Z novejších kousků Hyena a jeden zbrusu nový song.

13:30
Klaxons mají zvukovou zkoušku na večerní koncert. Jako teaser dostačující.

RFP 2013 17 smRFP 2013 19 sm

14:00
O mediální gramotnosti vám nic neřekneme, odpolední káva s Bárou Procházkovou přesunuta na čtvrtou.

16:10
Členové Foals svolili k interview. Prý s těší i na večerní show Queens of the Stone Age.

 

ROCK FOR PEOPLE 2013

16:20
Kapitá Demo na RedBull Tourbusu žoviálním humorem zpříjemnil odpolední poflakování se v areálu. Něco vám prozradíme: smrdí.

17:09
Otázka za 10 bodů. K verbálním projevůj této kapely patří hlášky jako "Pičo, poď mi." - "Dělejte vy hovna." - "Kdo je tady homouš, ať zvedne ruku." "Tohle je song o Hitlerovi. Dobýval svět, protože mu nestálo péro" - "Tohle je song pro všechny homoklády." Frontman se kromě zpěvu rád válí po pódiu, plive si na bradavky a následně si je dráždí prstama nebo si je nechává olizovat od fanoušků. Nějaké tipy?

RFP 2013 20 sm

17:52
Mezi fanouškovskými tričky se konečně objevují i QOTSA a sem tam je vidět i kelímek s Karlem Gottem. Neodolatelný must have suvenýr!

18:10
Do areálu vjíždí Mistr a nad sebou si veze i první festivalový déšť. Asi jsme to ráno zakřikli.

18:19
Plastových kelímku s "Božským Kájou" u výčepů přibývá a brzy je jich plný areál. Perfektní načasování!

18:30
Nejvtipnější moment festivalu přichází s osobností Joshe Hommea, charismatického frontmana QOTSA. Sarkastické poznámky a popichování novinářů odzbrojily na tiskové konferenci všechny přítomné. Svým civilním chováním si získala skupina i fanoušky, proto nebyl problém pořídit si společnou fotku.

19:19
Zpěvák Foals je součástí kotle a ne naposledy, při závěrečné Two Steps, Twice si udělá skrz publikum rovnou dvouminutovou procházku. Když skáče i s kytarou do publika, má u toho podobně znuděný výraz, jako by právě šel do sklepa pro brambory. To ovšem k jejich celkové prezentaci perfektně ladí.

RFP 2013 05 smRFP 2013 06 sm

19:30
Před hlavní stageí šumí oceán a právě začíná Spanish Sahara, nejpoetičtější moment celého setu Foals. Slábnoucí Slunce nad horizontem celý moment jenom umocňuje.

20:04
Zpěvák Yannis Philippakis si rozpomněl na český pozdrav "děkuji" a loučí se s publikem. Sázka na černá hříbata se vyplatila, tohle byl zážitek, o němž se bude ještě dlouho mluvit.

20:10
Trezor, první pecka ze setu Karla Gotta.

20:20
"Šetřte se, mám super přídavky," zní z úst Karla Gotta, když se před pódiem po jeho nástupu rozpoutá hotová bouře. Ať už si o zařazení Gotta do festivalového line-upu myslíte cokoliv, z dramaturgického hlediska šlo o skutečný majstrštyk - před pódiem i kolem něj není k hnutí, kopce kolem jsou beznadějně obsypány.

RFP 2013 07 smRFP 2013 09 sm

20:28
Takovou atmosféru nikdo nečekal. Celá plocha ve velkokapacitním stanu skáče do vzduchu jako jeden muž. Mistr je očividně dojatý a znovu vtipkuje: "Tak tohle jsem ale opravdu nečekal."

20:44
Festivalem zní Včelka Mája a v publiku snad není nikdo, kdo by nezpíval. Gottovu přítomnost na festivalu asi nejlépe vystihuje slovo atrakce. Možná 90% publika by totiž na Gottův samostatný koncert nikdy nešlo.

20:50
"Nenechtě mě čekat dalších devatenáct let," říká s nadsázkou zpěvák poté, co na začátku mylně uvedl, že jde o patnáctý ročník. Ve skutečnosti prý pořadatelé o jeho vystoupení usilovali už několik předchozích let.

20:56
Lady Karneval, na pódium přicházejí exotické tanečnice, publikum je v rauši. O chvíli později přistane na pódiu podprsenka, kterou si Gott před přídavkem s úsměvem odnáší s sebou.

RFP 2013 01 smRFP 2013 02 sm

21:10
You Think I Ain't Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire (jak zní i dnešní otevírák), si říkali všichni natěšení fanoušci, kteří po posledním zrušeném pražském koncertě museli čekat na legendy stoner rocku Queens of the Stone Age dlouhá léta.

21:36
První (a v podstatě i poslední) výrazné zpomalení nadupaného setlistu přichází s Make It Wit Chu. Kotel byl opravdu výživný a jediná kecka nezůstala čistá, prach stoupal vysoko nad hlavy všech.

21:08
Mezi závěrečné skladby původně First It Giveth nebyla naplánována, díky skvělé atmosféře se tak prodlužovalo o pěkných pět minut. Skupina má aktuálně vynikající formu a bubeník Jon Theodore své kolegy doplňuje znamenitě jak vizuálně, tak hudebním umem.

22:22
Nizozemští Blaas Of Glory pod kopcem naproti hlavní stagei hrají svůj marš jukebox.

RFP 2013 11 smRFP 2013 04 sm

22:42
Klaxons do starého železa rozhodně nepatří. Po peckách jako Atlantis To Interzone nebo Golden Skans, připomínající již 7 let starý debut, přišly i dvě novinky, které zapojují více klávesy, čímž připomínají diskotékové osmdesátky. Celkově povedený návrat, v němž nezapadaly žádné písně, ani ty novější.

22:50
Nutno říct, že Klaxons se novými songy přibližují setlistu Evropy 2. Snad to není samoúčelné.

23:48
Další hit Modestep Show Me A Sign začíná typicky rozžehnutím zapalovačů. Vidět v údolí před pódiem mocný moshpit v obležení ohňů je fascinující záležitost.

23:56
Před zcela jednoduchou scénou, na níž není jediná zkrášlující ozdoba se víří největší oblak prachu. Celý hodinový set Modestep se chýlí ke konci. Možná by někdy měl Jared Leto navštívit jejich show - i když je několikrát vražedné tempo zpomaleno, jde spíše o krátké pauzy na vydechnutí a průběh nic zbytečně nenarušuje.

RFP 2013 18 sm

0:58
Černější humor byste těžko vymysleli. Borgore pouští pecku Knife Party s textem "You blocked me on Facebook, now you're going to die!" a jednoho muže odváží od party stanu ambulance.

1:09
Závěrečná píseň Staropramen stage třetího dne patří remixu Sleepyhead od Passion Pit.

2:50
Ve VIP baru probíhá divoká afterparty končící až za světla. V průběhu večera se v tomto prostoru objevili i členové Foals a festival si pochvalovali. Pořadatelé, slyšíte?

text: Ondřej Bambas, Petr Adámek, Martyn Starý, fotro: Karolína Cermanová

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít