LIVE: Druhou polovinu Colours ovládli Jamie Cullum a Tomahawk

Vydáno 23.07.2013 | autor: redakce

Po prosluněném čtvrtku a pátku pokračoval program Colours of Ostrava opět pod jasnou oblohou. Návštěvníky festivalu, kterých se nakonec sešlo přes 30 tisíc, čekaly další hvězdy: intimní The xx, nabroušení Tomahawk, neuchopitelní The Knife a divoký elegán Jamie Cullum.

LIVE: Druhou polovinu Colours ovládli Jamie Cullum a Tomahawk LIVE: Druhou polovinu Colours ovládli Jamie Cullum a Tomahawk

Colours den3 03COLOURS OF OSTRAVA
Dolní Vítkovice
20. 7. & 21. 7. 2013

DEN III. (sobota 20. 7.)

13:50
Masarykovo náměstí v Ostravě je plné lidí s festivalovou páskou na ruce. Někteří obědvají, jiní si prohlížejí architekturu severomoravské metropole. Z atrakcí především pro děti zní reprodukované hudba, právě teď legendární La Bamba.

16:52
Součástí festivalu je i prohlídka vysokých pecí, kde v roce 1998 skončil provoz. Ostravané skvěle využili nefungující fabriku a vytvořili z ní úžasný výstavní komplex. Colours of Ostrava je bohatší o další rozměr.

17:34
Švédští The Movits! zahajují sobotní program na hlavní stage. Na jejich mix hip-hopu a swingu lidi okamžitě reagují a to přesto, že se do nich opírá prudké slunce. Samotná kapela vystupuje dokonce v oblecích, což se při tomto počasí dá už opravdu nazvat srdcařstvím.

18:45
Kryštof Michal v nepadnoucím modrém saku vysvětluje posluchačům, že jeho současná kapela se nejmenuje Support Lesbiens ale Portless.

19:05
Portless přitáhli mnoho lidí. Nicméně většina návštěvníků čeká rozprostřena po areálu na hlavní program. Hojně se využívají trávníky ve stínu rezavých kulis, kryté hospody uvnitř fabriky, stany s ping-pongem i krytá vinárna.

Colours den3 08Colours den3 04

19:21
Drive stage opanují Gangstagrass míchající americké country a rap. Živě je to mnohem zajímavější než na studiových nahrávkách. Dojem trochu kazí absence živého bubeníka. Nejhorší je však zvuk, který stan Drive stage umožňuje.

21:10
Zrní předvádějí Rychtu a zároveň dokazují, že se bezpochyby zařadí mezi stálice festivalů, což je vidět jak na hojné návštěvnosti, tak i na znalosti textů příchozích.

21:35
Robert Kodym na pódiu. Klasický mušketýrský kabát, klasický klobouk a nezapomeňme dodat, že do vlasu fouká charismatickému rockerovi větrák.

Colours2013 den3 10

21:58
Koncert začal trochu rozpačitě s novými písněmi, kterým chybí leccos z dřívějšího drivu. Naštěstí ale zazněly i staré vykopávky z debutového alba (Wona je hotowa, Jsem nevinnej, Tak mi to teda nandey). Každopádně lidi zpívají z plna hrdla – melodie jako „poranění andělé jdou do polí" zkrátka fungují, ať už chcete nebo ne.

22:05
Wanastowky poměrně dlouho nemohli s intelektuálním publikem najít společnou řec. Nutno přiznat, že Robertovy proslovy mezi písněmi často zaváněly trapností. Závěrečnou trojicí písni Sírka zvadlejch růži, Tak mi to teda nandey a Dotknu se ohně si ale Vjecy Ostraváky podmanily. Dokonce přetáhly svůj čas a zbrzdily začátek koncertu The Knife na vedlejším pódiu.

23:03
The Knife se nejspíš zbláznili. Jde to brát jako skvělý fór, jako hudbu pro jinou cílovou skupinu a nebo jako obyčejný trapný úlet dvou divoženek, co na pódiu předvádějí nepřipravenou besídku. Vyberte si. Jana Kratochvílová by asi zaplesala, ale většina diváku na sebe upírá rozpačité pohledy.

Colours2013 den3 14Colours2013 den3 16

2:25
Security postupně vyhánějí bavící se návštěvníky festivalu. Děje se to už třetí den a návštěvníci si stále nezvykli na to, že v nejlepším jsou bezcitně rušeni. Někteří volají taxi a přemisťují se na Stodolní.

5:59
Venku už svítí slunce, ale v podniku Desperádu (a dalších) to stále žije. Blurref Lines od Robina Thicke střídá Get Lucky od Daft Punk. V klubu se poznávají lidé, kteří se vůbec neznají, jen na sebe narazili někde na Colours. Dobrá nálada nepanuje jen na festivalu, ale i na Stodolní.

DEN IV. (neděle 21. 7.)

13:18
Neděle je opět slunečná a zdá se, že letos to bude poprvé, kdy na Colours nezaprší.

14:10
Návštěvníci festivalu vyrazili jako každý den do centra Ostravy nebo na různá koupaliště. Ti, kteří zůstali v areálu, se ochlazují pod sprškou stříkající z hasičského auta.

15:48
Vyčerpání je již značné, avšak je třeba vyškrábnout poslední zbytky sil na poslední den programu, který je neméně kvalitní než ty předchozí. Za krásného letního počasí dokazuje Vojtěch Dyk, že je mu blízká i jiná muzika, než „rozpustilé disko melodie" domovských Nightwork. Společně s B-Side bandem se opravdu baví swingovou muzikou.

Colours2013 den3 09

Colours2013 day4 18

16:01
Na Vojtu Dyka s B-Side Bandem se přišlo podívat opravdu hodně lidí. Mladého zpěváka jsme zastihli i o pár minut později, kdy dával rozhovor České televizi. Na otázku, zda by chtěl stát na jevisti vedle hlavní hvězdy závěrečného dne Jamieho Culluma, s humorem jemu vlastním odpověděl: "Ani ne, on by mi to zbytečně kazil."

17:20
Na Colours vyrazily i jiné než pěvecké hvězdy. Mezi posluchači se objevil i Vojta Kotek nebo Ivan Trojan.

18:12
V krásném prostředí plynojemu Gong se představuje bristký folkař Sam Lee s kapelou. Gong byl na drtivou většinu představení podobu Colours beznadějně zaplněn, bylo tomu tak i v tomto případě. A to i přesto, že Lee vyprávěl příběhy písní skoro stejně dlouho, jako je potom je potom hrál.

19:45
Na hlavní scéně začíná hrát asi nejrockovější kapela celého festivalu. Jedná se o Tomahawk s Mikem Pattonem za zlatým mikrofonem. Zpěvák známější spíš jako lídr Faith No More přichází na podium s batůžkem, který odloží a rozjede svou show.

Colours2013 day4 04Colours2013 day4 05

19:58
Tomahawk přivezli výbušnou směs tvrdých a těžkých skladeb s mnoha brejky a přechody. Jejich experimentální rock budil místy rozpaky, které však vyrovnávalo Pattonovo charisma.

20:13
Pár minut po osmé začíná poslední tisková konference, tentokrát s Jamiem Cullumem. Ten vchází do Press pubu a točí a fotí si příchozí novináře. Má dobrou náladu a prozradil, že lidé si ho často pletou s Petem Dohertym. Nedávno byl nakupovat, v náručí měl malé dítě. Když stál u pokladny, přišla k němu neznámá paní a pokárala ho, že jako drogově závislý by neměl mít děti.

20:50
Na konci setu Tomahawk zvedne Patton svůj batoh a vyráží do zákulisí. Diváci vtipkují, že spěchá na tramvaj, aby stihl vlak. Bohužel během hodinového koncertu nezazněl ani jeden hit Faith No More. Fanoušci Pattona však zklamaní nebyli.

21:02
Aktuální vítěz ceny Apollo Boris Carloff si vysloužil pěkný čas na jedné z velkých stage. Odměnil se show, která měla silné vizuální prvky a na kapele bylo velmi znát, že se značně sehrála, posílila skladby z desky The Escapist o mnoho melodií a trochu je přizpůsobila veřejné produkci. Jistě tomu pomohlo i angažování violoncellistky Terezie Kovalové.

jamie cullum colours 14 20130722 1405786584

21:55
Zlata Holušová se loučí s publikem a oznamuje špatnou a dobrou zprávu. Ta první je, že letošní Colours končí a ta druhá, že za rok budou znovu a to ve stejném termínu a na stejném místě. Sklízí zasloužené ovace - vždyť se za celou dobu ani jeden kiks či problém. Následně uvádí poslední koncert, kterým je Jamie Cullum.

22:00
Ředitelka festivalu potvrdila, že letošní ročník byl prvním, kdy ani chvíli nezapršelo.

22:10
Jamie se na festival vrátil po čtyřech letech. Ostravu přivítal pokřikem "Baník píčo".

22:22
Jamie si hrál, skákal, měnil pozice jak hudební, tak fyzické a byl civilně milý. Upřímně se vyznal z lásky k prostředí, ve kterém se festival koná. Do svého repertoru klasicky zařadil několik vsuvek - tentokrát třeba Get Lucky od Daft Punk. Odešel při famózním závěru, kdy rozeskákal třicet tisíc příchozích, rozkopnul židli a zmizel. Po několika přídavcích se rozloučil klidnou písní, a v závěru nechal sborově zpíval dav, který mu celou dobu zobal z ruky. Melodie se pak houfně nesla areálem i ve chvíli, kdy už na scéně pracovali bedňáci. Colours si nemohli přát lepší a zábavnější konec.

text: Daniel Maršalík, Tomáš Tenkrát; foto: Leoš Horký, Matěj Slezák


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít