RECENZE: Z nitra Dark Gamballe se vynořilo další osobité album

Vydáno 12.08.2013 | autor: redakce

Zatímco se mnohé kapely zoufale lopotí a pořád zůstávají pouhými hudebními přidavači, Dark Gamballe dlouhodobou vysokou úrovní své tvorby bezesporu patří k aristokracii tuzemské rockové scény. Přestože disponují přirozeným šarmem i aurou ušlechtilosti, setrvávají v realitě živočišného podzámčí a světel honosných bálů, které svádí k povrchnosti, se úctyhodně straní.

 

RECENZE: Z nitra Dark Gamballe se vynořilo další osobité album RECENZE: Z nitra Dark Gamballe se vynořilo další osobité album

dg-zatim-dobryDARK GAMBALLE
ZATÍM DOBRÝ
Redblack
14 trax / 44:33 min

Tracklist: Bon Pari, Mixér, Svět za dekou, V baru na temné straně Měsíce, Puls, Taxi City, Vagóny, Na dotek, Ostrý, Vodopád, Netopýr, V písku, Zatím dobrý, Bom Pari

Jihomoravské kvinteto poskládalo opět hodně silný materiál, v němž stěžejní autor hudby Tom vyčlenil značný prostor stále rozpínavější elektronice. Její úzké semknutí s ostrými kytarovými riffy funkčně a barvitě dotváří úderný rockový ráz nahrávky, přesto na sebe pestré gejzíry samplů strhávají podstatně více pozornosti. Ostatně sebemenší pokles bdělosti odvrací Dark Gamballe nenásilnou formou takřka každým momentem. Z nitra pulzujících skladeb se vynořují chytlavé melodie, aby vzápětí přenechaly prostor zcela odlišným motivům, protínaným v naprosté většině efektivními klávesovými výboji.

Obraz vítězství dokreslují - nejen v mezích našich končin a rocku obecně - hodně netuctové, poutavé a smysluplné texty plné jinotajů, ale i zajímavých myšlenek a asociací. Jejich autor DeSed je navíc podává sugestivním tvárným hlasem, jenž se v nejtemnějších momentech krátkodobě blíží zabarvení a výrazu gotika Petra Štěpána (Na dotek), jindy zas na okamžik nechá problýsknout ironický škleb po vzoru Kocábova Ropotáma (Vagóny) či šplhá k výšinám za Danem Bártou (Zatím dobrý). Ovšem to berte jen tak na okraj pro dokreslení frontmanových možností, 10 je především nadmíru osobitým zpěvákem.

Citelně promyšlené a do detailů dotažené album lemují dvě verze téže skladby s drobnou obměnou názvu (Bon Pari versus Bom Pari), avšak se zásadní inovací obsahu. Přitom ani pojetí s výhradním běsněním dynamických kláves nejde proti rockové srsti celku. Názorná ukázka, že Dark Gamballe nadále překypují invencí, což ostatně platí i pro samotný obal a multimediální stopu.

BEST TRAX: Mixér, Svět za dekou, Netopýr
ZKUS TAKY: Insania - Kult hyeny, the.switch - Svit, Negative Face -The Garden of Wishes

Daniel Folprecht
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít