LIVE: Sziget, den I.: Démonický Nick Cave a vozíčkář v crowd-surfingu

Vydáno 08.08.2013 | autor: redakce

Jeden z největších evropských festivalů Sziget letos už po 21. obsadil ostrov Danube uprostřed maďarské metropole. Po dvou rozehřívacích dnech, kdy byla hudba spíš vedlejší a okrajovou zábavou, odstartoval ve středu 7. srpna první náloží světových jmen v čele s Nickem Cavem a Skunk Anansie.

LIVE: Sziget, den I.: Démonický Nick Cave a vozíčkář v crowd-surfingu LIVE: Sziget, den I.: Démonický Nick Cave a vozíčkář v crowd-surfingu

DSC 2873 01

08:50
Rozlehlá plocha před hlavním pódiem, stejně jako dlouhé cesty mezi stagemi i další prostranství jsou jako vymetené. Pod žhnoucím sluncem potkáte kromě několika náhodných zbloudilců jen party v oranžových vestách, které sbírají odpadky. Kde jsou všichni?

9:12
Sehnat otevřený stánek s kafem, kde by vaše tělo dostalo svoji ranní dávku kofeinu, je téměř nadlidský úkol. Na Szigetu se zkrátka chodí pozdě spát a ještě později se vstává.

11:18
Už od dopoledne proudí do areálu další a další masy lidí. Pořadatelé letos - tak jako každý rok - očekávají v souhrnu sedmi dní zhruba tři sta tisíc návštěvníků.

DSC 3112 01DSC 3118 01

12:51
Uklízecí čety odvedly skutečně skvělou práci. Festivalový areál vypadá téměř jako půl hodiny po otevření. Všude je navíc dostatek odpadkových košů i kontejnerů, jen těm pestrobarevným se pro chronické třídiče nedostává.

14:40
Před hlavní festivalovou bránou se překvapivě netvoří větší fronty, odbaveni jste (včetně celkem důsledné kontroly zavazadel) za deset minut.

16:00
Prvním interpretem, který letos okusil hlavní pódium pojmenované Pop-rock Main Stage, je Alex Clare. Začíná na minutu přesně.

IMG 8344 01

16:45
Image jakéhosi loupežníka s dlouhou bradkou, kostkovanou košilí a bekovkou mohlo loni na podzim vidět i české publikum v Roxy. A stejně jako tam, i tady je britský muzikant bezkonkurenční. Jeho osobitý mix poprocku, soulu a elektroniky je v horkém srpnovém dni osvěžující, a přestože se interpret koupe v potu, sálá z něj skvělá nálada. A ten hlas...

17:50
O patrně nejlepší (přinejmenším nejenergičtější) vystoupení středečního programu se postrali další Britové Skunk Anansie. Alfa-female Skin naskočila na pódium v blyštivě zlatých legínách a vyplostrovaných ramenech. Skvělý start, avšak např. oproti setu před pár lety na Rock for People je té energie o poznání méně.

18:09
Přestože má Skin svá nejdivočejší léta dávno za sebou, stále si během setu neodpustí "obtěžovat" a pošťuchovat své spoluhráče. A když nemá dost, začně dokonce laškovat a otírat se o jednoho z kameramanů.

IMG 8598 01IMG 8796 01

18:20

Zní nové skladby z poslední řadovky Black Traffic sstejně jako staré vypalovačky Yes It's Fucking Political, The Skank Heads (Get Off Me), nebo Weak. Ve vzduchu se objevují první crowd-surfeři a dokonce vozíčkář i s vozíčkem. Jeho kamarád vedle něj ukazuje publiku tabulku s nápisem "It's his birthday today".

18:43
Skin během vystoupení asi třikrát nakročila přes zábranu před pódiem do davu a během záverečné Little Baby Swastikkka své touhy po špacíru dovedla k dokonalosti. Požádala publikum, aby si sedlo na zem a přímo během skladby si celé prostranství mezi fanoušky v klidu prošla (skalní fanoušci vědí, že Skin zvládá i procházku nad hlavami lidí z pódia ke zvukaři a zpátky). V závěru své cesty ale narazila na chlapíka, jenž si odmítal sednout, což na její popud odměnilo několik tisíc přihlížejících hromadným skandování "bitch, bitch".

19:30
Chase and Status by jistě zasloužili mnohem lepší čas a ideálně také otevřené pódium. Ve velkokapacitním stanu A38 je totálně plno, z teploty by praskl lecjaký teploměr.

DSC 3062 01IMG 8990 01

20:08
Živé bicí (podobně netradičního vzhledu jako před časem v pražském Lucerna Music Baru) a také občasný zvuk živé kytary dodávají drum'n'bassové a dubstepové produkci nový rozměr. Rapující MC je na pódiu bohužel osamocen, veškeré "hvězdné" vokály od Dizzeeho Rascala přes Delilah až po Plan B zní z podkladu.

20:29
Kromě tanečních vypalovaček z dvou vydaných alb si Chase se Statusem na pódiu pohráli také se známými rockovými kousky Killing in the Name od Rage Against the Machine a Give It Away Red Hot Chili Peppers.

20:58
Na hlavním pódiu končí svůj set Die Ärzte, kteří se v červnu představili také v Praze.

IMG 9174 01IMG 9210 01

21:30
Nick Cave and the Bad Seeds, hlavní deviza úvodního dne, nemají před hlavním pódiem zrovna početné publikum. Jejich náročná produkce vyžaduje maximální koncentraci, avšak velká část lidí polehává kolem a Cavea má spíš jako kulisu.

21:59
Nick Cave na pódiu v jedné osobě alternuje Dr. Jekylla a pana Hyda. V jedné chvíli stojí na kraji pódia a polohlasně vypráví a o moment později, např. v Higgs Boson Blues, v něm detonují návaly agrese a zlobně mrští mikrofonem o zem.

23:00
Kapela přidává skladbu We Real Cool. Celé vystoupení připomíná atmosférou jakýsi rituál, hromadné vzývání démonů. Skutečně působivé!

IMG 9338 01

23:26
Bat for Lashes naživo prezentuje povedenou novinku The Haunted Man. Z jejícho vystoupení sice není příliš patrné, snaží-li se být intelektuální umělkyní stylu Björk, nebo spíš rozvernou pařmenkou ala Katy B. Posluchačsky náročnější pasáže se totiž nepříliš kompaktně střídají s jednoduchými beaty. Natasha Khan, jak zní její občanské jméno, jako by chtěla potěšit všechny možné chutě.

23:47
Nehledě na nepříliš kompaktní show, jakou Bat for Lashes na pódiu předvedla, jí nelze upřít, že je majitelkou skvostného hlasu. Balada Laura mrazí hluboko v kostní dřeni.

0:46
Totaly Enormous Extinct Dinosaurs, jež zaujali místo po Bat for Lashes, jsou naopak zcela čitelní. Taneční párty s pěti hvězdami!

text: Petr Adámek, foto: Czinjepolschi Dragoș (podívejte se na fotky z předchozího dne)

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít