RECENZE: Draimanovu projektu Device prospívají hostující osobnosti

Vydáno 28.08.2013 | autor: redakce

Srdeční arytmii a slzu dojetí v oku dozajista příznivcům k ledu uložených Disturbed přivodil frontman David Draiman, když nevydržel v nečinnosti, spojil síly s ex-filterovským Geno Lenardem a ukuli projekt spadající do kategorie alb, jejichž síla se vylupuje pozvolna.

RECENZE: Draimanovu projektu Device prospívají hostující osobnosti RECENZE: Draimanovu projektu Device prospívají hostující osobnosti

device covDEVICE
DEVICE
Supraphone
10 trax / 40:26 min

Tracklist: You Think You Know, Penance, Vilify, Close My Eyes Forever, Out Of Line, Hunted, Opinion, War Of Lies, Haze, Through It All

Stěžejním rysem nahrávky je notně potemnělá atmosféra, navozená ve středním tempu fúzujícími masivními metalovými kytarami s chladnou elektronikou a Draimanovým plastickým hlasem schopným bravurně zvládat několikero poloh a výrazů od dravé agrese po klenutou čirost. Přesto se skladby zpočátku jeví poněkud stereotypně, s absencí výraznějších momentů. Jakž takž se napoprvé vymyká díky vrstevnatému vokálu a vzrušivě chytlavým partům kláves singlovka Vilify. Nicméně opakované poslechy zpochybněnou reputaci a prvotní rozpaky přece jen trochu poopraví, když odhalí nejednu ukrytou finesu, vykvetlou melodii či zajímavý syntezátorový výboj.

Paradoxně nejvýraznější - neboť zcela odlišnou a již v originálu převelice hitovou - položkou alba je zhutněná, nicméně nikterak překvapivá coververze čtvrtstoletí staré Close My Eyes Forever, původně duetu Lity Ford s Ozzy Osbournem, na níž Draiman přizval elektrizující Elizabeth Hale. Ostatně rovnou polovinu skladeb ozdobili hosté zvučných jmen, zručných rukou (Butler, Morello) a zázračných hlasivek. Silnou Out Of Line ještě dobarvil osobitý projev Serje Tankiana, Through It All profituje z neméně vynikajícího vkladu Glenna Hughese, který dokáže kralovat i ve vedlejší roli. Do značné míry právě díky přizvaným posilám tedy nakonec není tak mdle, jak se původně zdálo.

BEST TRAX: Vilify, Out Of Line, Opinion
ZKUS TAKY: Disturbed - Asylum, Ministry - Relapse, Nine Inch Nails - The Slip

Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít