RECENZE: Vývoj stranou. Franz Ferdinand se vrátili ke kořenům

Vydáno 28.08.2013 | autor: redakce

Franz Ferdinand se po čtyřech letech pochlubili novým materiálem. Jestli měli správné myšlenky a slova, které vedly ke správné akci, se můžete přesvědčit na nahrávce Right Thoughts, Right Words, Right Action.

RECENZE: Vývoj stranou. Franz Ferdinand se vrátili ke kořenům RECENZE: Vývoj stranou. Franz Ferdinand se vrátili ke kořenům

Franz Ferdinand - Right Thoughts Right Words Right Action-coverFRANZ FERDINAND
RIGHT THOUGHTS, RIGHT WORDS, RIGHT ACTION
Domino Records
10 trax / 35:04 min

Tracklist: Right Action, Evil Eye, Love Illumination, Stand On The Horizon, Fresh Strawberries, Bullet, Treason! Animals, The Universe Expanded, Brief Encounters, Goodbye Lovers & Friends

Right Thoughts
Chtělo to jen o něco více elektronickou desku, nekončící tour, čtyři roky, hrozbu rozpadu kapely, oťukávání nového materiálu na návštěvnících festivalů a voi la, Franz Ferdinand se vrátili na začátek, kdy kytarovými riffy zapalovali sauny ve Švédsku. Zvukem připomíná novinka jejich debut a také druhou desku You Could Have It So Much Better, s nimiž sbírali největší úspěchy. I v případě Right Thoughts, Right Words, Right Action má hlavní slovo dance-punk, rock'n'roll a všudypřítomné kytary.

K tomuto zvuku dopomohl asi další "správný nápad" a to, že se znovu vrátili k vlastní produkci. Proto Right Thoughts, Right Words, Right Action opět zní (narozdíl od předchozího počinu Tonight: Franz Ferdinand) jako typičtí Franz Ferdinand. Deska vznikala ve skotském studiu zpěváka Alexe Kapranose, londýnském studiu kytaristy Nicka McCarthyho, a dále v severském Stockholmu a Oslu.

Right Words
Texty jsou opět chytré, chytlavé a nevtíravé. Tentokrát možná ještě o něco víc poetičtější, což je jen hezký způsob jak říct, že nemusejí dávat smysl nikomu jinému než kapele.

Right Action
Nový materiál si Franz Ferdinand zkoušeli na koncertech v minulém roce, kdy zavítali i do České republiky. Dvojice singlů - Right Action a Love Illumination - jež představili koncem června, jsou typicky "franzferdinandovské", což se dá přeložit jako ujetě zábavné. Treason! Animal připomíná sedmdesátky, Bullet kytarové kapely osmdesátek a závěrečná Goodbye Lovers & Friends stojí mezi těmito obdobími s tichým zpěvovým rozloučením.

Můžeme se dohadovat, jestli onen "návrat ke kořenům" byl správný tah, nebo jestli měla čtveřice zvolit spíš cestu vývoje. Pokud ovšem kapela zní tak nezaměnitelně a zábavně, může jít vývoj může stranou.

BEST TRAX: Treason! Animal, The Universe Expanded, Brief Encounters
ZKUS TAKY: Franz Ferdinand - Franz Ferdinand, Arctic Monkeys - Suck It and See, Kasabian - Velociraptor!

Jana Václavíková
7/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít