RECENZE: Arctic Monkeys nahráli svoji nejlepší desku

Vydáno 18.10.2013 | autor: redakce

Z třetího největšího města Spojeného království k nám opět promlouvají místní bozi, co vzbuzují obdiv široko daleko. Arctic Monkeys přicházejí s pátou deskou své kariéry, která mění pohled na ně a vysílá je ze Sheffieldu až na pomyslný Olymp.

RECENZE: Arctic Monkeys nahráli svoji nejlepší desku RECENZE: Arctic Monkeys nahráli svoji nejlepší desku

arcticmonkeys AMARCTIC MONKEYS
AM
Domino / Bertus
12 trax / 41:43

Tracklist: Do I Wanna Know?, R U Mine?, One For The Road, Arabella, I Want It All, No. 1 Party Anthem, Mad Sounds, Fireside, Why'd You Only Call Me When You High, Sanp Out Of It, Knee Socks, I Wanna Be Yours

Svou cestu do rockových výšin Arctic Monkeys nepodcenili. Jako producent byl vyvolen James Ford, který jim pomáhal už se třemi předchozími deskami, a i díky němu vyhráli Klaxons s albem Myths of the Futute v roce 2007 Mercury Prize. Pokud se vám to pořád zdá málo, tak James Ford je i členem elektronických protože-jsme-tvoji-kamarádi-už-nikdy-nebudeš-osamělý Simian. Nahrávání desky, jejíž název nevypovídá o nahrávání v brzkých ranních hodinách, jen využívá zkratky názvu kapely, jako to kdysi použili Velvet Underground, probíhalo v Los Angeles a Kalifornii, kde i začíná celosvětová tour.

Na desce AM Arctic Monkeys nechali volný prostor všem svým múzám. Vyměnili občas těžký cheeky zvuk předchozích desek, který sice měl sílu, ale občas ta síla tlačila spíš k zemi než na taneční parket, za jasnější a přímočařejší. Pokrok a vývoj jsou slova, která budou s AM nejčastěji spojovaná, protože Arctic Monkeys skutečně dorostli do hudební dospělosti, která není zatížená placením daní a poplatků.

Do anglického ducha nahrávky přidal i trochu ze sebe Američan Josh Homme, frontman Queens of the Stone Age, který své účinkování na desce oznámil na letošním festivalu Rock for People v Hradci Králové. Jeho hlas můžete slyšet v One For the Road, kde je konec zpestřen kytarovým sólem, a v jemné Knee Socks.

Desku otevírá singl Do I Wanna Know?, který by se směle mohl zařadit mezi titulní písně z Bondovek, následuje úplně první singl R U Mine?, který vydali Arctic Monkeys téměř rok a půl před vydáním desky. Ten zní jako starší písně, ale díky řezavým kytarám je více sexy. Arabella má chytlavý uspěchaný refrén a No. 1 Party Anthem je jako vystřižená ze soundtracku k Submarine, který dělal frontman Alex Turner.

Na desce AM převedli Arctic Monkeys to nejlepší za dobu své existence, Alex Turner si pohrál s texty a šikovně umístil slova, inspirovali se hiphopem, nechali promluvit kytary, vokály v pozadí a ozvěnu. Z kapely ze Sheffieldu pro teenagery se stali kapelou, kterou se nemusejí bát poslouchat ani starší ročníky. Arctic Monkeys jsou v nejlepší formě, možná na vrcholu, proto deska AM rozhodně stojí za poslech.

BEST TRAX: Why'd You Only Call Me When You're High?, Do I Wanna Know?, Arabella
ZKUS TAKY: Alex Turner - Submarine, The Last Shadow Puppets - The Age of the Understatement, Miles Kane - Don't Forget Who You Are

Jana Václavíková
6/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít