RECENZE: Z pestré palety malují Trivium ustáleným tahem

Vydáno 15.12.2013 | autor: redakce

Úspěšná kariéra předurčuje k vysokým nárokům na další konání. Trivium ve svém ranku bezesporu dlouhodobě prorazili, je tedy na místě nasadit na jejich tvorbu přísnější kritéria.

RECENZE: Z pestré palety malují Trivium ustáleným tahem RECENZE: Z pestré palety malují Trivium ustáleným tahem

TriviumVengeanceTRIVIUM
VENGEANCE FALLS
Roadrunner Records
10 trax / 47:49 min

Tracklist: Brave This Storm, Vengeance Falls, Strife, No Way To Heal, To Believe, At The End Of This War, Through Blood And Dirt And Bone, Villainy Thrives, Incineration: The Broken World, Wake (The End Is Nigh)

Snad každý touží žít v dokonalém prostředí, obklopovat se krásnými, moderními a kvalitními věcmi, mít vše uklizené a čisté. Důsledným docílením se však takový příbytek změní v chladnou laboratoř, v níž se pocit přirozené pohody poněkud ztrácí. Podobně je tomu s šestou řadovkou Američanů Trivium. Pod producentským dozorem Davida Draimana (ano, toho z Disturbed či aktuálněji Device) nahráli výborné metalové album. Aranžérsky propracované, intrumentálně suverénní, samozřejmě obdařené parádním šťavnatým zvukem. Dravě, nicméně nikterak agresivně thrashující, zároveň se ovšem uctivě klanící tradičním hodnotám heavy metalu.

Pod neúprosnou palbou dvou kopáků a s hutnými odsekávanými kytarovými riffy v zádech probleskují občas poněkud archaická, nezřídka zdvojená sóla vpravdě maidenovského střihu. Lídr Matthew K. Heafy prokládá v refrénech vyklenuté melodie zarputilým, téměř hardcoreovým rykem, patřičně zdůrazňujícím pohoršení nad lidskou morálkou, jež ždímá z textů.

Vlastně je tedy vše v pořádku, leč přece jen v globálu zní stále tatáž - i když vyšlechtěná - písnička. Byť třeba At The End Of This War zpočátku signalizuje náběh na příklon k baladické poloze, jen klame tělem a i ona po půlminutě vplyne v obligátní kvapík, shrnutý v unifikovanou masu bez emotivních výkyvů ať již k výšinám či směrem opačným. Takže aby nedošlo k mýlce - na obecné poměry nahrálo tohle kvarteto zpoza slaných vod rozhodně nadstandardní album, jen by pestrý hudební obsah zasloužil rovněž rozmanitější formu.

BEST TRAX: Vengeance Falls, At The End Of This War, Villainy Thrives
ZKUS TAKY: Mastodon - The Hunter, Megadeth - Th1rt3en, Sevendust - Black Out the Sun

Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít