RECENZE: Akustika Debbi sluší. Vyzrála a hudebně vyrostla

Vydáno 04.03.2014 | autor: redakce

Projekt G2 Acoustic Stage má snahu přivést publikum na cestu jiného vnímání a poslechu mainstreamu a popu. Debbi se stala další v řadě průkopníků, kteří na pozvání kývli. A v jejím případě jde o značně povedený krok.

RECENZE: Akustika Debbi sluší. Vyzrála a hudebně vyrostla RECENZE: Akustika Debbi sluší. Vyzrála a hudebně vyrostla

debbi acoustic COVDEBBI
G2 ACOUSTIC STAGE
Universal Music
11 trax / 47:40

Tracklist: Take This Song, Miss You, You Take Me There, La, La, Stay, Your Physical Presence, By My Side, Love, Logic  & Will, Ležím v Tvé blízkosti, Touch The Sun, Fuck You

Že Debbi už trochu povyrostla ze své debutové rozjuchanosti a rozjívenosti, ukázala na druhé řadové desce Love, Logic & Will. Teď songy z původní studiové podoby vyměnily na jeden večer obal. V akustickém převleku všechna její nesporná živelnost mohla ven jen skrz tóny. Vtěsnaná energie se tak od počátku až do konce stala nosným fluidem kvality, kterou tenhle záznam nabízí. Bez zaváhání a s absencí křečotivých snah vyšperkovala Debbi svůj vybroušený chraplák. Její specifické zabarvení hlasu s intimní náladou akustiky totiž funguje až překvapivě dobře a z jedenácti live songů je v přesném dávkování cítit sebevědomí a hrdost.

Sametově ostré barvě nechává vyniknout hlavně v popěvku z Your Physical Presence nebo v důraznější You Take Me There. Zajímavým momentem se stal i nový háv hitovek z debutu. Tisíckrát slyšené odrhovačky Touch The Sun spolu s La, La jsou synonymem Debiiny rané tvorby. Bezstarostné letní podupávání stále bude jen jednuduchá konzumní pohoda, která vedle naléhavosti chraplavějších songů působí trochu jako povinnost. Ale dobře odvedená povinnost, která celek posouvá na úroveň snadno stravitelné úsměvné harmoničnosti.

Trochu odvážným krokem je zařazení coverů. Při rádiové hitovce Stay vypůjčené od Rihanny a Mikkyho Ekka jí u mikrofonu pomáhala její o dva roky starší sestra Jacqueline. Ve srovnání s druhou volbou Fuck You (Cee Lo Green) tahle snad storkát přezpívaná balada z živáku lehce přesahuje. Až moc romanticky utahaná poloha se míjí se zabarvením obou hlasů a v důsledku postrádá emoční výpověď. Jediný přešlap se ale s dalšími barvitými songy stává jen drobnou šmouhou mezi energií a patrným nadšením.

Možná pro dost lidí v oněch dvou řadovkách chyběl důkazní materiál potvrzující, že se v talentových soutěžích skutečně mohou mihnout hvězdy a přitom neuspět. Akustická skládanka zpěvaččiných poloh, nenásilného frázování a naléhavé intonace ale dokazuje, že citelná radost a vyzrálost může značně povyrůst. A Debbi zkrátka tohla dospělost sluší.

BEST TRAX: You Take Me There, Your Physical Presence, Miss You
ZKUS TAKY: Vypsaná fiXa - G2 Acoustic Stage, Michal Hrůza - G2 Acoustic Stage, Wohnout - G2 Acoustic Stage

Martina Černá
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít