RECENZE: Luno přitvrdili, zrychlili a nahráli skvělé album

Vydáno 23.03.2014 | autor: redakce

Kapel, které v Čechách dělají kytarovou hudbu, je spousta. Těch, které za něco stojí, je jen pár. Luno jsou rozhodně jednou z nich.

RECENZE: Luno přitvrdili, zrychlili a nahráli skvělé album RECENZE: Luno přitvrdili, zrychlili a nahráli skvělé album

Luno lifecycles coverLUNO
LIFECYCLES
Indies Scope
6 trax / 20:37

Tracklist: Come and Fail, Fire in your Heart, Lifecycles, Luno, Discover the Sheep of Sound, Starting over

Pestrost; to je první dojem z nové desky Lifecycles. Pestrost zvuků, inspiračních vlivů, nálad i jednotlivých skladeb. Přes všechnu tuto pestrost je pod každou z šesti skladeb cítit jasný autorský rukopis i žánrové vymezení. Oproti poslední desce, která působila depresivně a díky tomu i trochu ospale a vláčně, je nové album plné energie.

Kromě toho je Lifecycles kytarové album v tom nejlepším slova smyslu. Kytara zde má (spolu s vokály Emy Brabcové) hlavní slovo a její využití je stejně nápadité jako celé album: od čistého zvonivého zvuku, přes zkreslené plochy, až po zvuková kouzla s nejrůznějšími krabičkami a efekty. Není divu - na desce se podíleli celkem čtyři kytaristé. Oproti poslednímu albu skoro vymizely syntezátory a klávesy - výrazněji jsou slyšet jen v nejtemnější a zároveň i nejrychlejší skladbě alba Luno, původně od Bloc Party. Celkovému zvuku, který je díky tomu výrazně syrovější, to ale rozhodně prospělo. Druhým coverem je Starting Over od amerických Black Lips.

Pražské čtveřici se podařilo natočit album, které je na české poměry více než nadprůměrné: vymyká se zdejší průměrné produkci, aniž by zároveň nápadně kopírovalo některou ze slavnějších zahraničních kapel. Lifecycles zní ve výsledku lépe než Zeroth, je kompaktnější a dospělejší. Nezbývá než doufat, že další hudební směřování kapely se ponese ve stejném duchu.

BEST TRAX: Fire in your heart, Luno
ZKUS TAKY: Placebo - Black Market Music, Radiohead - The King of the Limbs, Luno - Zeroth

Jiří Kalous
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít