RECENZE: Skrillex na debutu razí cestu dubstepového mainstreamu

Vydáno 27.03.2014 | autor: redakce

Je paradox, že šestinásobný držitel Grammy přišel se svou debutovou deskou až letos. V polovině března vydal Skrillex, zřejmě největší vizionář subžánru elektronické taneční hudby dubstep, nahrávku Recess.

RECENZE: Skrillex na debutu razí cestu dubstepového mainstreamu RECENZE: Skrillex na debutu razí cestu dubstepového mainstreamu

skrillex recess coverSKRILLEX
RECESS
Parlophone Czech Republic
11 trax / 47:00

Tracklist: All Is Fair In Love And Brostep, Recess, Stranger, Try It Out, Coast Is Clear, Dirty Vibe, Ragga Bomb, Doompy Poomp, FucK That, Ease My Mind, Fire Away

Šestadvacetiletý Američan Sonny John Moore vždycky věděl jak a čím získat publikum na svoji stranu. Nejinak tomu je i na jeho debutové desce s názvem Recess. Obklopen zvučnými jmény vydává kompaktní různorodé album při jehož poslechu nuda nehrozí.

Asi nejvýraznějšími tracky celého počinu této kalifornské dubstepové (chcete-li brostepové) superstar jsou spjaty s anglickým dancehallovým duem Ragga Twins. Úvodním All Is Fair In Love And Brostep Skrillex ukazuje svůj typický rukopis a posluchači jako by vzkazoval: "Já jsem Skrillex a tohla je moje nová deska...".  Frázování dvojky Ragga Twins zapadá do celého konceptu tracku a více než tři čtvrtě hodiny dlouhá legrace jménem Recess může začít.

Druhou skladbou je samotná titulní píseň LPčka, Recess. S tou Skrillexovi producentsky pomohl newyorský Kill the Noise, kterého mělo české publikum šanci slyšet v únoru v pražském Stormu. Píseň aspiruje na hymnu letošního léta a jistě si najde cestu do bagu mnohých djs. Vokálová linka hosta Michaela Angelakose jasně říká, pro jaké příležitosti a za jakým záměrem je tento track stvořen. Text: "Eveybody's allright, dont let it stop'till we make it to the daylight" hovoří za vše. To vše doplňuje rapper Fatman Scoope svým pověstně naštvaným pojetím rapu.

Deska zní kompaktně a na rozdíl od předešlých Skrillexovo EPs na ní najdete místo i pro odpočinek. I když slovo odpočinek je v jeho případě hodně nadsazené. Tracky jako Doompy Poomp, FucK That nebo Coats is Clear patří mezi ty méně agresivní kousky. Za zmínku jistě stojí poslední jmenovaná skladba - dle umělcových slov je celá nahraná na mobilní telefon během živého vystoupení s mladým americkým talentem Chance the Rapper.

Album Skrillexovi zajišťuje pěkné vyhlídky na letošní festivalovou sezónu. V jednotlivých skladbách je zřetelný charakter pro velké podium a pokud si tento americký producent na své letošní turné po světových festivalových stagích pozve alespoň některé hosty z řad MCs, kteří mu propůjčili svůj hlas na desce, mají se fanoušci na co těšit.

Skrillex svým debutem nijak zásadně nepřekvapil. Na Recess se zase všechno třese, klepe, přichází vokálové breakouty a nic nového prakticky nelze najít. To jistě potěší věrné fanoušky, ale k zarytému fanoušku dubstepu, jinak primárně undergroundového stylu taneční hudby, asi bude cestu hledat těžko.

BEST TRAX: Try It Out, Recess, Ragga Bomb
ZKUS TAKY: Rusko - Cypress x Rusko, High Contrast - The Agony And The Ecstasy

 

Martin Zvoníček
4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít