RECENZE: Muzikanti napříč žánry si posvítili na Abraxas

Vydáno 24.04.2014 | autor: redakce

Status legendy, kvanta koncertů, něco zákazů, nejeden hit, pověstná show, sedm řadových alb (na dalším se pozvolna pracuje), best of, reedice, dobové živáky - Abraxas má v portfoliu téměř vše. Chybělo snad už jen jedno: kompilace coververzí jeho skladeb. Na záslužný popud manažera Petra Soukupa, který usedl též na producentskou sesli, je možno i tento rest odškrtnout.

RECENZE: Muzikanti napříč žánry si posvítili na Abraxas RECENZE: Muzikanti napříč žánry si posvítili na Abraxas


Abraxas tribute ABRAXAS
TRIBUTE
Supraphon
28 trax / 102:16

Tracklist: Honza rock'n'roll star, Představa, Filipojakubská noc, Sekám latinu, ZOO, Praha - Bohumín, Obyčejnej svět, Šejk tancuje šejk, Bosé nohy ve Stromovce, Měsíc, Každej den je to jinak, Sado maso, Poprvé, Karel drogy nebere, Užij si svůj den, Ordinary World, Kam jít, O to jde, Box, Měsíc, King Kong, Manéž, Nekonečný boogie, Obyčejnej svět, To je Havaj, Bez tebe je noc prázdná tma, Box, Země se točí dokola

Abraxas v průběhu let absorboval četné vlivy, což se mu teď vrátilo, jen se ony hudební prvky porůznu přeházely. Ne vždy se zadařilo, občas se vytratil drive, jindy překroutila zažitá melodie, někdo nenalezl příliš vlastní invence, ovšem celkově jde o zajímavou sondu do vnímání tvorby Slávka Jandy, Mirka Imricha a jejich souputníků vesměs mladšími kolegy.

Podle očekávání se lovilo převážně v osmdesátých letech dvacátého století, kdy byl Abraxas nejsilnější. Album pak protknulo poměrně hodně elektroniky, což pro změnu vykresluje dobu současnou. O klávesy se do značné míry opřel třeba i Fanánek, který se dočasně oprostil od Tří sester a ironicky tajemně připomíná Vzpouru moogů s komunisty zakázaným textem Filipojakubská noc. Hned třikrát padla volba na Obyčejnej svět a zejména r&b verze Eriky Fečové (ex- Navigators) se povedla na výbornou, což ovšem neznamená, že by pojetí metalových nováčků Recode The Subliminal, navíc v angličtině, bylo scestné. Se stařičkým novovlnným singlem Praha - Bohumín se výtečně popasoval funkový guru Roman Holý a slušivé jsou i dechové sekce Laury a jejích tygrů či Sta zvířat, které předlohy (Sekám latinu, resp. ZOO) báječně osvěžují.


Kořením podobných kompilací bývá značný žánrový rozptyl modifikátorů a i v tomto ohledu se pocta Abraxasu povedla. Vedle punkově rozhulákaných Plexis třeskne elektronický úder veteránů STP kooperujících s mladou krví DJ F4N4T1K. Mezi hutností, agresivitou a zpěvnou melodičností oscilujícím Atari Terror zas kontrují strojově chladní MIDI LIDI, jež se písňové formě na hony vzdalují, avšak vnesli vtipnou inovaci do v originálu záměrně kolovrátkového textu Země se točí dokola.

Svěžest, pestrost a šťáva rozhodně nechybí jazz-rock-punkovému all stars bandu The Háro, ač věkovým průměrem již pubertě dávno odrostl. No a Abraxasu patrně nejvíce vzdálení Frajéři z galérky přetavili původně líné reggae To je havaj do podoby prvorepublikového kupletu a zní to úžasně. Poctivá hudba prostě nemá limitů, o čemž ostatně vypovídá celý tenhle dvojdiskový hold jedné ze stěžejních kapel českého rocku.

BEST TRAX: Sekám latinu, Obyčejnej svět, To je havaj
ZKUS TAKY: Dej mi víc...Olympic, 13 fláků od Kaťáků, Schelinger Jiří/Česko-Slovenská pocta

Daniel Folprecht
4/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít