RECENZE: Kitten and the Hip debutují s letní hravostí

Vydáno 28.05.2014 | autor: redakce

Britské ostrovy poslední měsíce žijí electro swingem snad ještě o něco víc než zbytek Evropy. Tamní produkce se neustále rozšiřuje o další jména a projekty. Jedním z nich je i Kitten and the Hip. Má tohle duo vůbec šanci se svým debutem uspět v těžké konkurencí?

RECENZE: Kitten and the Hip debutují s letní hravostí RECENZE: Kitten and the Hip debutují s letní hravostí


kittenandthehipKIITEN AND THE HIP
HELLO KITTEN
Pedigree Cuts
14 trax / 56:47

Tracklist: All About Me, Bang Bang, By My Side, Casanova, Don't You Worry, DTTK, Changing, I'm Ur MF, Jeremy Kyle, Lollipoppin, Love is a Stranger, Shake It Out, Shut Up and Dance, The Rain

Projekt zpěvačky Kitten Quinn a trombónisty a zpěváka Ashleyho Slatera (známého hlavně z Freak Power a nám i díky spolupráci s Monkey Business, nebo Terezou Černochovou) začal fungovat před třemi lety a letos na jaře společně vypustili do světa debutovou desku Hello Kitten. Tedy poměrně dlouho po prvním a vcelku úspěšném singlu Don't You Worry, který tenhle electro swingový počin předznamenal. 

S electro swingovými deskami je to vždy ošemetné. Žánr spíš nachází zalíbení v klubech, než při obyčejném poslechu ve sluchátkách či klidu domova. Bez klubové atmosféry je citelnější splývavost a až příliš lehce obehratelné smyčky. Ona jednotvárnost, tomuto žánru obecně vytýkaná, není ale případem desky Hello Kitten. Usedlíci z Brightonu debutem totiž dokazují, že i tahle muzika se dá dělat nápaditě a bez otáček v bludném kruhu jedné linky.

Čtrnáct kousků si méně či více pohrává i s dalšími žánry a nechává se inspirovat nejen swingovým obdobím. Nápadité okořenění ať už rozverným jazzem (DTTK), roztančenými osmdesátkami (Love a Strange) nebo popovým piánkem (Casanova), udrží pozornost a vyloučí splynutí v jeden bezvýrazý celek. Poměrně chytlavé melodie tak bezesporu snadno prošlápnou cestičku k sezónní oblíbenosti, stejně jako dobře poslouží coby soundtrack k nadcházejícím letním dýchánkům.


Ústřední melodií se ale stanou těžko. Zásadní jiskra či průlom chybí. Na desce sice nechybí songy s refrény hitovek (By My Side, Shut Up and Dance), ale v současné těžké konkurenci se poztrácí. A sladce ostrý hlas roztomilé Kitten vyniká spíše v klidnějších místech, než aby zafungoval jako poznávací znamení celého dua. Hlavním důvodem, proč si desku pustit, tak zůstává hlavně devíza pestrých aranží.

Stejně jako sám electro swing, je i tenhle debut hravý, bezstarostný a pro milovníky nenáročných leč ne hloupých "poskakovaček" poslouží dobře. K uším posluchače, který současný trendy žánr nezbožňuje, deska pravděpodobně nedosáhne. Otázkou zůstává, zda Kitten and the Hip ten pravý rozjezd teprve chystají, či už je debutový kousek jejich maximem. {vypnoutlink:Alice}

BEST TRAX: Casanova, Lollipoppin, DTTK
ZKUS TAKY: Parov Stelar – The Art of Sampling, Tape Five – Swing Patrol, Alice Francis – St. James Ballroom

Martina Černá
3/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít