RECENZE: Dostaňte Xindla X do škol

Vydáno 18.06.2014 | autor: redakce

Pokud byl Xindl X na předchozích dvou deskách představitelem písničkářské tradice komentující společenskou situaci v Česku, stává se albem Čecháček Made jejím velitelem. Je nyní uvolněnější a přitom údernější než dřív.

RECENZE: Dostaňte Xindla X do škol RECENZE: Dostaňte Xindla X do škol


xindl X cechacek made COVXINDL X

ČECHÁČEK MADE
Universal Music
12 trax / 47:00 min

Poté, co Tomáš Klus v podstatě rezignoval na vyjadřování se ke stavu současné společnosti, je Xindl X jediným opravdovým písničkářem-komentátorem sociálního dění u nás. Co na tom, že témata, jimž se věnuje, jsou již okomentovaná ze všech stran? Xindl je uchopil opět trochu jinak a chytře. Nenapadá ani tolik politickou sféru, své výtky směřuje spíš k vrstvě pod ní, tedy k národu, jejž motivuje k přemýšlení.

Stejně jako u předchozích nahrávek, i Čecháček Made stojí na promyšlených textech, které přirozeně plynou. Ondřej Ládek na první pohled působí poměrně nenápadně, snad by se dalo říci i uťáple. O to víc překvapí inteligence, s níž dává dohromady slova jednotlivých písní.

Zabývá se těžkými tématy, jako jsou korupce, rasismus, povrchnost anebo určitá hloupost národa. Písničky Čecháček a totáček, Orel mezi supy, Já a ďábel a další obsahují pravdy, které jsou víc hořké než sladké, přesto jsou podány lehce a s milým nadhledem. Navíc jsou podtrženy chytlavou muzikou, skoro každý song má potenciál stát se jedním z nejhranějších hitů v rádiích.

Zdravý smysl pro humor Xindlovi pomáhá psát úderné písně, které nezní jako intelektuálské návody na život s cílem buzerovat. Místo toho jde o ironické hity s veselou náladou. "Já a ďábel fakt nejsme kámoši, jenom mu občas odnáším smetí. Co je v těch pytlích, fakt neřeším ani kde žilo to před tím, a co bude s tím tam, kam to odnesu, nestrkám nos do cizích věcí," zpívá v Já a ďábel. V písni Naše parta zase varuje před sektářstvím, zároveň nevynechá jedinou příležitost rýpnout si do Daniela Landy.


Jednoznačně nejlepší skladbou je úsměvně tematizovaný duet s Olgou Königovou V blbym věku. Dílo s pohotovým textem příjemně teče, hlasy obou zpěváků k sobě neobyčejně ladí. K lepší známce mu přidává i motivační přesah v refrénu se slovy "jsem radši vám všem pro smích, než abych byl sobě k breku", a píseň se tak může směle ucházet o titul nejlepší skladby letošního roku.

Xindl X vydal inteligentní desku s edukativním přesahem, album Čecháček made by mohlo být automaticky přikládáno ke každé středoškolské učebnici základů společenských věd.

BEST TRAX: V blbym věku, Já a ďábel, Naše parta
ZKUS TAKY: Tomáš Klus Proměnamě, Michal Hrůza Den, Jelen Světlo ve tmě

Katarína Straková
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít