LIVE: Bryan Adams v Brně vzpomínal i dojímal

Vydáno 19.06.2014 | autor: redakce

Hudba Bryana Adamse patří bezpochyby do výkladních skříní rádiového éteru osmdesátých a devadesátých let. A přestože už je dnes Kanaďan dávno za zenitem, v Brně jej čekal solidně zaplněný Velodrom. Bylo o co stát?

LIVE: Bryan Adams v Brně vzpomínal i dojímal LIVE: Bryan Adams v Brně vzpomínal i dojímal


Bryan Adams 2014 05BRYAN ADAMS

Velodrom, Brno
18.6.2014

Jednoduchost. To je slovo, které v souvislosti (nejen) s tvorbou Bryana Adamse padá nejčastěji. Oprávněně. Do tohohle chlapíka v černém tričku, ošuntělých kalhotách a napomádovanou přehazovačkou na hlavě se hudební fajnšmekři zkrátka nikdy nezakousnou, nemají totiž jak. Tenhle čtyřiapadesátiletý muzikant s písněmi podle léty prověřeného rádiového mustru je zkrátka průzračný jak horská bystřina, kterých má doma v Kanadě více než dost. Jednoduché oblečení, jednoduchá scéna, jednoduchá hudba. A i tak odcházejí jeho posluchači už víc jak tři desítky let z jeho koncertů spokojeni.

Bryan Adams je v první řadě sympaťák. Nehraje si na hvězdu, kytary různého druhu si v průběhu večera podává sám, nechybí mu nadhled ani životní optimismus a nebojí se čile komunikovat s obecenstvem. To v Brně reagovalo příjemně spolehlivě a tleskalo pokaždé, když k tomu dostalo příležitost. Jeho jediné zaváhání tak přišlo ve chvíli, kdy muzikant nevinně pronesl: "Před pár lety jsme hráli v Praze, super koncert, měli byste se tam taky někdy podívat... Jsou tam krásné budovy a tak...". Chudák bohužel netušil, že tohle neuslyší hrdí Moraváci zrovna rádi...

Bryan Adams 2014 01

Jedna trapná chvíle ticha ale špatný koncert nedělá a známý sociální aktivista má v zásobě tolik hitů, že si stejně budete většinu koncertu broukat s ním. Od úvodních Run To You a Somebody, přes Cuts Like A Knife nebo ohranou odrhovačku Summer Of '69, až třeba po oplodňováky Here I Am, Heaven nebo robinhoodovskou (Everything I Do) I Do It For You. Právě u ní ale zamrzelo, že se koncert na Velodromu musel stihnout odehrát do dvaadvacáté hodiny, díky čemuž bílý kužel světla namířený na Bryanova záda ve velmi pozvolna stmívajícím se podvečeru neměl šanci dodat písni takovou atmosféru, jakou by si zasloužila.


Dobře nazvučený a příjemně odsýpající pop-rockový koncert měl ale tři vrcholy, které vše vyvážily. V tom prvním si držitel patnácti cen Juno vybral z publika pánském oku lahodící slečnu, která dostala za úkol se během If Ya Wanna Be Bad, Ya Gotta Be Good svůdně vlnit na vyvýšeném místě uprostřed publika. A jelikož na projekcích snímaná "slečna v červeném topu" znala i text, který je postavený na jiskřících momentech před sexem, získalo její vystoupení příjemně uvěřitelný herecký rozměr, jenž posluchače přenesl do vylidněného zakouřeného baru dlouho po zavíračce.

Druhým zapamatováníhodným momentem se stala přehrávka trochu zapadlého singlu I Thought I'd Seen Everything z roku 2008. Proč? Na rozdíl od známějších hitů, kterým se v živém podání dostalo jen drobného přeleštění tu nečekaným vybubnováním tleskání do rytmu a jinde zase prodlouženým kytarovým sólem, se totiž zde dostala do Adamsova hlasu ta správná tesknost, kterou píseň o vyznání se své milé skutečně potřebuje.

 

Bryan Adams 2014 06Bryan Adams 2014 02

Třetí moment a vlastně i vrchol celého koncertu byl jasný už předem. Straight From The Heart je nejkrásnější skladba, kterou zatím bojovník za práva zvířat nazpíval, a když ji kromě španělky doprovodil i dojemnou harmonikou, pookřála srdce i těch nejcyničtějších návštěvníků. Závěrečná tečka v podobě All For Love podpořené blikajícími displeji smartphonů už pak vůbec nebyla potřeba.

Bryan Adams na letošek plánuje novou desku a i když se nedá očekávat, že by se z ní nějaký singl uchytil, protože svět už je, jak se říká, jinde, jeho nostalgická a příjemně lidská zastávka v Brně za návštěvu stála. Na koncert roku to sice nebylo, ale jako příjemné uvolnění v průběhu hektického pracovního týdne přišlo tohle vystoupení vhod.

setlist: Run To You, Somebody, Kids Want Rock, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Here I Am, This Time, Hearts On Fire, Can't Stop This Thing We Started, If Ya Wanna Be Bad, Ya Gotta Be Good, The Best Of Me, (Everything I Do) I Do It For You, Cuts Like A Knife, Summer Of '69, One Night Love Affair, 18 'till I Die, When You're Gone, I Thought I'd Seen Everything, Cloud Number Nine, Heaven, It's Only Love, You've Been A Friend To Me, Back To You, Straight From The Heart, All For Love

 

text: Jan Trávníček, foto: Miloslav Hlaváček

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít