LIVE: Joss Stone v Praze házela růžemi a učila se česká slovíčka

Vydáno 24.07.2014 | autor: Daniel Maršalík

Českou premiéru si odbyl "nejčernější bílý" hlas. Joss Stone se v Praze už jednou objevila, když zde nahrávala část desky, tentokrát konečně koncertovala.

LIVE: Joss Stone v Praze házela růžemi a učila se česká slovíčka LIVE: Joss Stone v Praze házela růžemi a učila se česká slovíčka


Joss Stone 02JOSS STONE

Lucerna Music Bar, Praha
23. 7. 2014

Soul v Česku nepatří k mainstreamovým žánrům, proto asi nebyl o vstupenky na první koncert ve světě velmi uznávané Joss Stone takový zájem. Pořadatelé se na poslední chvíli rozhodli její vystoupení přesunout z Velkého sálu Lucerny do Lucerna Music Baru. Velkým pozitivem změny lokace byl fakt, že koncert tak získal přívlastek klubový, kde diváci měli zpěvačku, vokalisty a muzikanty takřka na dosah ruky. To se také odrazilo v komunikaci sedmadvacetileté Joss s posluchači. Reagovala na výkřiky z publika - často odpovědi zpívala a zakomponovala do hudby písničky, která zrovna dohrávala. Také se učila česká slovíčka a nutno říct, že výslovnost slov "na zdraví" a "děkuji" v průběhu vystoupení vypilovala téměř k dokonalosti. První řady také potěšila klasickým "high five".


Negativem přesunu byla sauna, která se v klubu narvaném k prasknutí utvořila ještě před samotným začátkem koncertu. Otrávené návštěvníky koncertu však do pohody vrátil příchod umělkyně v dlouhých černých šatech odhalující záda. Svým výkonem si Čechy omotala kolem prstu hned od první vteřiny. Joss odstartovala sérií coververzí z jejích desek The Soul Sessions vol. 1 a 2. Zazněly písně The Chokin' Kind, Stoned Out of My Mind a Terdrops. V průběhu devadesátiminutové show z těchto desek zazněly ještě předělávky Super Duper, (For God's Sake) Give More Power To The People a Fell In Love with a Boy.

Joss Stone 20


Setlist tvořil mix ze všech šesti desek, které Joss dosud nahrála. Aby nevynechala některé zásadní skladby, součástí koncertu bylo medley obsahující například hity Put Your Hands nebo Baby Baby Baby. Přidala i novinku The Answer ovlivněnou reggae. Při přídavku Right To Be Wrong si vzala kytici bílých růží, které v průběhu písničky rozdala spokojenému publiku. Vedle protagonistky v popředí si osazenstvo Lucerna Music Baru získala i doprovodná kapela včetně dvou vokalistů, kteří měli ke každé skladbě vymyšlenou vlastní nápaditou choreografii.


Pražský koncert Joss Stone byl na hraně mezi majoritně těžko přijímaným soulem a konzumním popem. Živě má její hudba hodně groove a je mnohem víc funky než na studiových nahrávkách. Joss je kráska, která by mohla využít showbusiness ke svému prospěchu a bodovat v hitparádách s neoduševnělými songy. Je na ni ale znát respekt k hudbě a k umělcům, od nichž čerpá svou inspiraci a na které navazuje. Poprvé v Česku všechny přítomné přesvědčila, stejně jako mnohem dříve Jamese Browna, Micka Jaggera a mnoho dalších, že je zpěvačkou par excellence, jejíž hlas má duši.

text: Daniel Maršalík, foto: Tomáš Vlach

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít