RECENZE: Suvereno to myslí upřímně. Místy až moc

Vydáno 30.09.2014 | autor: redakce

Bezmála třicetiletý Suvereno se do povědomí dostal jako člen bratislavských 2H+, už pár let ale brázdí hiphopovou scénu na vlastní triko. Novinku Jednoducho uvedl mimo jiné nepřehlédnutelným singlem Oprostená mládež. Dokáže ale podobně zaujmout na osmnáctipoložkové kolekci?

RECENZE: Suvereno to myslí upřímně. Místy až moc RECENZE: Suvereno to myslí upřímně. Místy až moc

 

Suvereno Jednoducho COVSUVERENO
JEDNODUCHO
Championship Music
18 trax / 63:07

Tracklist: V plnej sile, Palivo, Dokážeš to, Floating, Oprostená mládež, Conscious hip-hop, Poslanie, H.N.V.A., Na cestách, Zóna mužov, Prča!, Čarodej, Objednávám slnko, Práca oddych oslava, Anjel, Jednoducho (krása), Nejkrásnější deň, Ďakujem

Třetí sólové album slovenského rappera Suverena, který si nyní říká už jen Suve, je od začátku do konce ambiciózní, ale přitom nesoudržné a plné protikladů. Lukáši Lackovi jsou klasické hiphopové klišé jako život v ghettu, vulgarity a velebení si vlastního ega cizí a snaží o angažovaný, motivační hip hop, který by jeho cílovou skupinu, tedy sídlištní mládež, měl místo špinavých zákoutí měst nahnat do škol. To lze albu určitě přičíst k dobru, stejně jako šlapající beaty a obstojnou produkci, která může desce nepochybně rozšířit spektrum posluchačů. Ti se nemusí nutně rekrutovat jen z čistě hip hopových fanoušků.

Problém ale nastává ve chvíli, jakmile Lacko otevře pusu. Nejde jen o to, že se mu texty místy nerýmují a jeho flow se spíš než špičkám žánru vyrovná lidem jako je Lipo. Potíž je v tom, že vedle nesporně dotažených výpovědí jako uvědomělá Oprostená mládež, vděčné Ďakujem, oddechové a zpěvné Jednoducho (Krása) s refrénem jak od Coolia nebo velmi vydařenému dissu na Rytmuse jménem Čaroděj, se Suve velmi často snaží, aby jeho slova měla váhu. To se ale až na výše jmenované kousky moc nedaří, protože jakkoliv se rapper snaží být ve svém sdělení vážný a nepochybně do něj vkládá velkou vášeň, nemá vlastně ve skutečnosti moc co říct. Často tak zabředává do rapování o tom, že rapuje, poučuje o banálních věcech, v nichž připomíná nekonečné moralizující proslovy rodičů nebo se ohrazuje proti imaginárním haterům v H.N.V.A. To může na leckoho působit až nechtěně úsměvně, protože proč byste jeho tvorbu hatovali, když na ní téměř nenarazíte na názor, vůči kterému by se dalo vymezit?


Suve si navíc nepochopitelně sám nechává podkopat úroveň alba, když na něj zve absolutně netalentované lidi jako je nerapující rapper Revolta nebo recituje do laciného kolotočářského podkladu v Anjelovi, asi nejnevkusnějším lovesongu od dob 8. Októbra.

Z alba Jednoducho vám tak po poslechu utkví dojem, že by Suve strašně moc chtěl patřit do první ligy a střídat se na fesťácích v hlavních hracích časech s Prago Union, Strapem nebo Vecem. Přestože potenciál v jeho novince cítit je, pořád ještě seká dost chyb na to, abychom místo výše zmíněných nemohli za jeho souputníky považovat špíše ATMO Music nebo Lipa. A to je vážně škoda.


BEST TRAX:
Oprostená mládež, Jednoducho (Krása), Čaroděj
ZKUS TAKY: Strapo a Emeres - 23, Vec - Stereo farbo slepo, Prago Union - H.D.P.

Jan Trávníček
3/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít