RECENZE: Divokej Bill jiskří i bez elektřiny

Vydáno 19.12.2014 | autor: redakce

V listopadu loňského roku hostila pražská Retro Music Hall v rámci koncertní série G2 Acoustic Stage unplugged koncert Divokýho Billa, jehož audio i video záznam vyšel letos na podzim. Pro skalní fanoušky úvalské party, a zvlášť pro ty, kteří na koncertě nebyli, jde o jasné must-have. Otázkou je, nakolik je placka zajímavá i pro ostatní lidi.

RECENZE: Divokej Bill jiskří i bez elektřiny RECENZE: Divokej Bill jiskří i bez elektřiny


divokej-bill-g2-acoustic-stageDIVOKEJ BILL

G2 ACOUSTIC STAGE
Suprahon
17 trax / 59:46

Tracklist: Lásko, Šibenice, Všema deseti, Síť, Zamilovaná, Vstávej, Půjdem dál, Dolsin, Západ, Stromy, Batalion, Znamení, Středověk, Námořnická, Koně, Plakala, Rozárka

Nabízí se hned několik důvodů, proč pochybovat o smyslu tohoto alba. Jedna z hlavních deviz Divokýho Billa spočívá v pověsti energické kapely, jejíž koncerty stojí jako pařby vždy za to. Při tomto koncertu ale byla kapela ve středu Retra rozestavěná do kolečka, s lidmi sedícími v několika řadách kolem ní. A tak největší divočinou bylo kromě obligátního tleskání do rytmu a nesmělého zpívání textu spolu s kapelou dupání do podlahy. Místo intimní atmosféry a blízkého kontaktu publika s kapelou záznam leckdy působí jako někdejší Noc s Andělem s televizním publikem.

Unplugged alba jsou zajímavá u kapel s výrazně elektrickým nebo syntetickým zvukem. U Divokýho Billa, kde půlka osazenstva hraje na akustické nástroje i při normálních koncertech, ale není výsledná změna soundu zas tak výrazná. Po delším poslechu však začnou být jisté rozdíly oproti normálnímu soundu kapely patrné. Nejmarkantnější změna nastala v rytmice - Marek Žežulka vyměnil bicí za cajon a činel, činili se ale i ostatní členové kapely. Frontman Vašek Bláha si vzal kovbojskou košili a taky občas mandolínu místo obvyklé kytary, akustická basa v rukou Miloše Jurače zní přeci jen trochu jinak než elektrický firebird. S banjem, které je pro zvuk Divokýho Billa typické, se krásně snoubí dobro Vaška Matase, jednoho z hostů tohoto koncertu, který s kapelou odehrál celý koncert. Další dva hosté, kontrabasista Ivo "Rafan" Traxmandl z Queen of Everything a Vojta Kalina z Pipes and Pints na skotské dudy, se postarali o ty více odlišné momenty koncertu. Zatímco skotské dudy ve Stromech jsou celkem nepřeslechnutelné, Rafanovo angažmá v Západu bylo znát hlavně v hození celého songu do rock'n'rollového feelingu jak z padesátých let.


Na albu jsou celkem rovnoměrně zastoupeny všechny nahrávky, které Divokej Bill vydal. Jsou zde ty nejstarší kousky z Propustky do pekel jako Lásko, Plakala a Rozárka, pravděpodobně nejznámější hit Divokýho Billa Znamení, jednu dobu neustále omílaný v českém éteru, stejně jako několik novějších z posledního alba 15 Dolsin, Vstávej a Všema deseti. Jestli byla za výběrem skladeb ruka producenta, shoda uvnitř kapely nebo náhoda se asi nedozvíme; každopádně ale platí, že ať už volil kdokoliv, volil citlivě. Všem skladbám, které se na albu objevily, neelektrické aranžmá spíše sluší. Jediným skutečným, ale o to více milým překvapením je cover, který Bill narouboval na odrhovačku Námořnická, kde kapela v polovině během šamanské mezihry přejde do legendárního hitu Po Schodoch Richarda Müllera a pak zase zpátky. Bláhův mix slovenštiny a češtiny je nezapomenutelný!

G2 Acoustic Stage je skvělý tip na vánoční dárek pro billovského fanouška, jako připomínka pro někoho, kdo na koncertu byl, stejně jako dobrá volba pro někoho, kdo Billa slyšel na festivalu a chtěl by si naposlouchat víc.


BEST TRAX:
Zamilovaná, Stromy, Námořnická
ZKUS TAKY: Divokej Bill - Rock for People, Pipes and Pints - Lost and Found, Dropkick Murphys - Live on Lansdowne


Jiří Kalous

5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít