RECENZE: Mňága a Žďorp chutná i na čínské desce stále česky

Vydáno 13.01.2015 | autor: redakce

Půl milionu korun z kapes fanoušků uhradilo kapele Mňága a Žďorp smělý nápad natočit novou studiovku v Pekingu. Made in China hudebně moc nového nepřináší, ale slouží minimálně jako důkaz, že i po bezmála třech dekádách existence zbývá skupině energie k realizaci zdánlivě šílených úmyslů.

RECENZE: Mňága a Žďorp chutná i na čínské desce stále česky RECENZE: Mňága a Žďorp chutná i na čínské desce stále česky


Mňága a Žďorp Made in ChinaMŇÁGA A ŽĎORP

MADE IN CHINA
Surikata Records
12 trax / 44:40

Tracklist: Rodné lány, Zůstaň!, Perfektní cíl, Hledám svý stopy, Začátek a konec, Nepropustný zdi, Ulice vdov, Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku, Čas běží hladce, Beznadějný případ, Být jen tak, Za teplých letních nocí

Dovolat se změny (v tomto konkrétním případě kroku zpět) se u jedné z nejdéle fungujících tuzemských kapel marně pokouší řada fanoušků, kteří měli se souslovím Mňága a Ždorp a jejím debutem Made in Valmez spojenou pochmurnost. Frontman a hlava Mňágy Petr Fiala v sobě totiž depkaře pohřbil už dávno. Život od té doby bere jako zkoušku, radost a dar v jednom, ze svého postoje neuhýbá ani o píď a do písniček se to přirozeně promítá.

Vytýkat kapele nulový vývoj je proto vesměs v pořádku - od dob zmíněného debutu se v hudebních postupech Mňágy nic nezměnilo a ani Made in China aranžérskými kouzly neoplývá. Doprovodné vokály v čínštině písničkám Rodné lány nebo Za teplých letních nocí jinakost sice dodávají, tím však jakákoliv slyšitelná exotičnost hasne, byť se podle Fialy nahrávání v pekingském studiu muselo na atmosféře skladeb odrazit.

Trumfy patnácté studiovky každopádně nedřímají v technických krásách alba, jako spíš v samotné Fialově ideji a smělosti zorganizovat (v té době) jeden z nejopovážlivějších a zároveň nejúspěšnějších crowdfundingových projektů v ČR. Jeho realizace byla zpočátku nejistá stejně jako výsledek a těžko se vyznat i ve smíšených reakcích fanoušků, které finální deska vyvolala.


Jisté však je, že pokud někdo čekal album prosakující atmosférou východu, bude čelit zklamání. Nahrávka je jako dělaná pro příznivce nevymykajícího se "mňágovskému standardu", jehož odlehčené písničky s jednoduchými melodiemi se při čekání na další desku nesmazatelně vryjí do hlav. Koho neosloví hudební stránka desky, individuální brouzdání po příběhových liniích skladeb je stejně jako v minulosti výletem s nádechem humoru, který i na pohled jasnou pointu dokáže okamžitě zvrátit. Ze setkání s osudovou dívkou ve vlaku se vyklube šlapka, která vykouří za litr, z Fialy floutek, který jí za dvojku dá tak, že na to bude vzpomínat až do hospicu... Úsměvných momentů je na Made in China k nalezení nespočet.

Po patnácté s Mňágou a Žďorp tedy znamená po patnácté více či méně vkročit do stejné řeky. Kritici stále hučí, fanoušci jsou i nadále vděční. A kapela? Ta je pořád spokojená. Vše je, jak má být.

BEST TRAX: Rodné lány, Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku, Za teplých letních nocí
ZKUS TAKY: Vypsaná fiXa - Krásný smutný den, Wohnout - Laskonky a kremrole, Sto zvířat - Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách

Adam Vrána
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít