RECENZE: Enter Shikari přestali bourat, začali stavět

Vydáno 31.01.2015 | autor: redakce

Od naštvané desky Enter Shikari A Flash Flood of Colour uběhly tři roky a světové korporace dál okázale parazitují na oněch devadesáti devíti procentech obyvatelstva. Žádná revoluce ovšem neproběhla a neproběhne ani po vydání čtvrtého alba The Mindsweep těchto britských divochů.

RECENZE: Enter Shikari přestali bourat, začali stavět RECENZE: Enter Shikari přestali bourat, začali stavět


Enter Shikari  The MindsweepENTER SHIKARI

THE MINDSWEEP
Mystic Production
12 trax / 44:00

Tracklist: The Appel & The Mindsweep I, The One True Colour, Anaesthetist, The Last Garrison, Never Let Go of the Microscope, Myopia, Torn Apart, Interlude, The Back of England, There's a Price On Your Head, Dear Future Historians..., The Appeal & the Mindsweep II

Enter Shikari vaří stále podle stejného receptu, ale ingredience neustále míchají a různě s nimi experimentují. Kdekdo by mohl namítnout, že jim to jednou nevyjde a po jejich experimentu zbude jen hořká pachuť. Je to snad přízeň všech vesmírných sil, ale zatím jim projde vše, na co sáhnou. Přidáme aranže syntezátorů - zní to, ubereme kytar - zní to, "Rou, zahraj na trombon" – zní to. Nedá se říci, že by The Mindsweep byla od předchozích studiovek diametrálně odlišná, ale stejně jako každá jejich deska si nese svůj osobitý cejch a tentokrát je to vřelá atmosféra lidskosti.

Enter Shikari už nejsou ti britští Che Guevarové, kteří v roce 2012 v éře hackerského hnutí Anonymous a pokusů o cenzuru internetu volali po rozbourání systému. Teď se naopak stali krysami v kanálu a nenápadně na povrch vypouštějí svá poselství. Teď jakoby nechtěli bourat, ale spojovat. Nestali se z nich však žádní fanaticky umírnění beránci a stále dokáží dát najevo, že jim něco nevoní. Najdou se hned dva příklady - ve skladbě Anaesthetist si berou na paškál britský zdravotnický systém, který přirovnávají k obchodu se smrtí, a v The Bank of England se zase nebojí navštívit banku ve stylu Guye Fawkese.

Po hudební stránce se až na výskyt několika - pro hardcorového fanouška exotických - nástrojů jako je trombón, kterého se ujal frontman Rou Reynolds v intermezzu, nebo smyčcové nástroje, jenž zazní na konci skladby There's a Price On Your Head, nic přelomového nestalo. To, co Enter Shikari ubrali na kytarách a screamu, přidali na elektronických motivech, což jsme mohli pozorovat už na předchozí desce. Zatímco v jejich počátcích tvořily syntezátorové aranže jen drobný doplněk pro jejich hardcorovou podstatu, nyní to jsou stavební pilíře celého alba. Za zmínku určitě stojí píseň Dear Future Historians... Během necelých sedmi minut hraje dominantní roli klavír a Enter Shikari ukazují, že zvládají i baladičtější polohy.


Enter Shikari rádi dělají z desky jednu souvislou skladbu, jak už jsme mohli vidět třeba na Common Dreads. Používají všemožná intra, outra a instrumentální intermezza. The Mindsweep začíná a uzavírá dvojice skladeb The Appeal & The Mindsweep I a II, které jsou jakýmsi poselstvím právě nám - lidem a vyzívají k individuálnímu rozvoji a upuštění od nenávisti. Přece jen tady na tom létajícím šutru uprostřed vesmíru žijeme spolu, tak proč se zbytečně handrkovat.

The Mindsweep je další ze zdařilých experimentů, který se laborantům z Enter Shikari vydařil. Na první poslech to možná nebude patrné, ale album je i přes umírněnější projev natřískané energií a pestrostí motivů. Nezbývá než poděkovat za neskonalou odvahu při přimíchávaní nebezpečných a zdánlivě neslučitelných ingrediencí a můžeme se už jen těšit, co ES vymyslí zase příště.

BEST TRAX: The Last Garrison, Dear Future Historians..., Torn Apart
ZKUS TAKY: The Truth Is Out There - A strange game, the only winning move is not to play, Architects - Lost Forever/Lost Together, Eskimo Callboy - We Are The Mess


David Stoklas
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít