RECENZE: Kabát si dal na čas, ale vše zůstalo při starém

Vydáno 28.05.2015 | autor: redakce

Kabát ušetřil práci kritikům i příznivcům a pojmenoval nové album přesně v duchu, jakým stoupenci obou táborů na skupinu nahlížejí. Ať už patříte k těm, kteří pětici vynášejí do nebe, nebo naopak posílají do pekla, změnu stanoviska očekávat nelze.

RECENZE: Kabát si dal na čas, ale vše zůstalo při starém RECENZE: Kabát si dal na čas, ale vše zůstalo při starém


Kabat do nebe do peklaKABÁT

DO PEKLA / DO NEBE
12 trax / 37:00

Tracklist: Bang!, Do pekla/do nebe, Western Boogie, Pirates, Proti proudu, Valkýra, Myslivecký ples, Do Bolívie na banány, Restaurace pana Kalvody, Houby magický, Brousíme nože, Pakliže

Nikdy v minulosti nenechal Kabát čekat své fanoušky na novou desku tak dlouho. Nebýt naplánovaného turné, možná by otálení trvalo ještě o pár týdnů déle. Hektickému finiši částečně padl za oběť booklet, ve kterém se nepodařilo zachytit všechny změny. Uživil by se i korektor... Je to zdánlivá maličkost. Na druhou stranu lidí ochotných kupovat originály je stále méně a někteří tak činí nejen kvůli touze podpořit své favority, ale též pro zálibu v až rituální listování bookletem. U kapely velikosti Kabátu podobné nedodělky zamrzí dvojnásob.

Samotné album otevírá riff, který připomíná úvod Children Of The Grave od Black Sabbath. Skladba Bang! vypraví příběh o tom, jak "písmo svatý potkalo se s pobudou" a názorně ukazuje, že Bible může být využita nejen k mírumilovnému šíření křesťanství. Záhy je jasné, že Kabát se nepouští do žádných experimentů a drží se mustru, podle kterého šije přibližně od přelomu tisíciletí. Tomu odpovídají i texty, v nichž se tradičně objevuje oblíbený démon. Proto jednou "čerti klidně mastěj mariáš", jinde zase je "okolo kouře jak rohatej by do ohně pliv". A když nic jiného, tak se aspoň "voda v kotli vaří". To vše do té doby "než nás ďábel dohoní".


Nikoliv starej, ale lacinej bar je dějištěm Western Boogie, tedy příhody varující před nošením koltů proklatě nízko. Bezpečno není ani ve společnosti pirátů, kteří tentokrát nahradili loupeživé bandity. Valkýra svou atmosférou připomíná song Burlaci. Jenže zatímco oni "svoje lodě proti proudu táhnou", tak "valkýry táhnou k horám". Na tuto temnou píseň ve velkém kontrastu navazuje Myslivecký ples, nejrozjuchanější položka CD. Dobrá nálada provází i účastníky výletu Do Bolívie na banány.

Vyzdvihovat Josefa Vojtka jako jeden z nejvýraznějších hlasů českého rocku je skoro zbytečné. Svým těžko napodobitelným ležérním projevem zazářil i Milan Špalek, který se vydal hledat Houby magický. Přesto se nedá říct, že se mezi tucet nových skladeb nevloudila i slabší místa. Vzhledem k pochybnému smyslu celé Evropské unie je symbolické, že nejsnadněji postradatelný text líčí jakýsi "euroraut" v Restauraci pana Kalvody. Rovněž výraz "tata" měl zůstat v portfoliu Buty.

Navzdory uvedeným výtkám je zřejmé, že vydání Kabátu molům na pospas se opět odkládá. I když Vojtek a jeho spoluhráči už nože asi nikdy výrazněji nepřibrousí, skupina posílá do světa další kolekci chytlavých písní. A jak zazní v závěrečné Pakliže: "Jářku nebylo to zlé".


BEST TRAX: Western Boogie, Do Bolívie na banány, Houby magický
ZKUS TAKY: Doga - Detox, Komunál - Vlci v nás, Alkehol - R.U.M.


Tomáš Rumler
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít