RECENZE: Marmozets vám vyřvou díru do hlavy

Vydáno 21.06.2015 | autor: redakce

Díky neutuchající energii frontmanky se doslova vykřičeli až na vrchol. Kapela Marmozets, o které ještě před pár lety skoro nikdo neslyšel, teď vystupuje na šňůře s Muse a figuruje v line-upech velkých festivalů. Jejich debutové album je důkazem toho, že se o žádnou umělě nafouklou bublinu nejedná.

RECENZE: Marmozets vám vyřvou díru do hlavy RECENZE: Marmozets vám vyřvou díru do hlavy


Marmozets  -The Weird And Wonderful MarmozetsMARMOZETS

THE WEIRD AND WONDERFUL MARMOZETS
Warner Music
13 trax / 45:33 min

Tracklist: Born Young and Free, Why Do You Hate Me?, Captivate You, Is It Horrible, Cover Up, Particla, Cry, Weird and Wonderful, Vibetech, Love You Good, Hit the Wave, Move, Shake, Hide, Back to You

Marmozets by se dali považovat za jednu velkou rodinu skládají se z trojice sourozenců Macintyreových a dvojice Bottomleyovy. Nejvýraznější tváří kapely je drobounká zpěvačka Becca Macintyre, která na první dojem vůbec nepůsobí jako zběsilost sama, jíž ve skutečnosti je. Svým hlasem přechází z řevu a growlu, za který by se nemusel stydět leckterý death-metalový zpěvák, do jemné dívčí polohy, jakou byste od ní na první pohled nejspíš čekali. Omyl, Becca jasně dává najevo, že růžové šatičky nosit nebude. S dívkou jako je ona není radno si zahrávat, protože dokáže s důrazem smrtonošky vykřičet díru do hlavy.

Nelze však říci, že Marmozets jsou Becca a ten zbytek. Všech pět členů dohromady tvoří kupku zběsilosti a neurvalosti balancující na hraně hardcoru, která v hlavě vyvolá genocidu, atomovou válku a morovou epidemii zároveň. Všechno toto se jim povedlo na jejich debutu, který působí vyzrále, a tak se nabízí myšlenka, že to vlastně ani nemůže být jejich první deska. Album šlape od začátku do konce a nenabízí nedodělané zmetky, které by ho brzdily.


Pokud si nahrávku rozebereme podrobněji, kapela ve většině písní udržuje poměrně svižné tempo. I tak dokáže zpomalit: skladby jako Captivate You nebo Cry jsou právě těmi klidnými a přátelskými oázami uprostřed nebezpečné písečné bouře, kterou rozpoutaly pecky jako Born Young and Free nebo Vibetech. Právě těmito písněmi učarovali českému publiku při svém podzimním koncertu, kdy v Roxy předskakovali Taking Back Sunday, kterou svojí show s přehledem strčili do kapsy.

Divní a úžasní Marmozets. V jejich případě se nejedná o žádnou neopodstatněnou samochválu. Elegantně názvem svého prvního alba vystihli sami sebe. Jediný "problém" jejich debutu je tak jen příliš vysoko nastavená laťka pro další tvorbu.


BEST TRAX: Born Young and Free, Captivate You, Vibetech
ZKUS TAKY:  Paramore – Paramore, NIL – Dirty, PVRIS – White Noise

David Stoklas
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít