LIVE: Hrady CZ od loňska vyrostly, na Veveří panovaly tropy a hrála česká špička

Vydáno 09.08.2015 | autor: redakce

Putovní festival po hradech se přesunul na Moravu, tento víkend jej hostil hrad Veveří. Letošní ročník se nesl ve znamení expanze, hned z několika hledisek. A další klíčová slova? Vedro a skvělá atmosféra!

LIVE: Hrady CZ od loňska vyrostly, na Veveří panovaly tropy a hrála česká špička LIVE: Hrady CZ od loňska vyrostly, na Veveří panovaly tropy a hrála česká špička

 

vever report 1

Hrady CZ – Veveří
7.- 8. 8. 2015
Veverská Bítýška

Na první pohled zřejmým rozšířením prošel program festivalu. Zatímco v minulých letech sloužil pátek spíše pro rozehřátí návštěvníků a rozdání cen nejoriginálnějším maskám, letos nabídl velká jména. První den byla v provozu tour bus stage, kde celý festival zahájili Wohnout. Jednotlivá čísla se pak na obou pódiích střídala, na hlavním jevišti se jako první představili Mandrage.

vever report 2Z výšek tour busu se k návštěvníkům nesl také rap PSH a dudy Pipes and Pints, kdy během jejich divokého vystoupení létalo vzduchem všechno možné, prim hrály (ne vždy úplně prázdné) kelímky od piva. Na hlavní stage následovala kostýmovaná show v podání Monkey Business, kteří poskládali setlist z osvědčených párty songů napříč celým repertoárem, svůj koncert ale zakončili typicky – hymnou Saturday Night Is Over. Pak už došlo konečně na kostýmy návštěvníků, při vyhlašování nejhezčích karnevalových masek, které se na pódium téměř ani nevešly. Páteční program pak završil Tomáš Klus s kapelou.

Daleko rozsáhlejší bylo letos také přilehlé stanové městečko, lemující cestu do areálu festivalu. Hlavní nápor lidí a úmorných veder nastal v sobotu, jelikož se začínalo hrát už před polednem. Pobyt ve vedrech učinilo mnohem snesitelnější pravidelné kropení z hasičských aut, kdy v jednu chvíli usedl za požární hadici i Jacob ze skupiny Skyline.

Dramaturgové dávají prostor i méně známým kapelám, takže sobotní hlavní stage otevíral koncert brněnské skupiny Gazdina roba. V sobotu vystřídala provoz tour busu druhá stage, kde jako první hráli slovenští No Name. Interpreti se pak na jednotlivých scénách s poměrně velkou přesností harmonogramu střídali, po Gazdině robě nastoupil na pódium Xindl X s kapelou a s dalším hostem – Mirkou Miškechovou, s níž zahrál píseň Cudzinka v tvojej zemi. Mirka pak s jeho kapelou na oplátku předvedla svoji No comment. Xindl se snažil publikum zchladit i slovně, povídáním o Vánocích, což mu posloužilo jako můstek k jedné z jeho písní Štědrý večer nastal.

Hosta si s sebou přivezli i Portless, tři skladby s nimi rapoval MC Henry D. Ačkoli se na pódiu mezi hraním projevují jako totální introverti, nové úpravy známých písní s Henrym D, například Bet My Soul, měly šťávu. Kryštof Michal ukázal ale i komorní polohu písní jen za doprovodu kytary.

vever report 4


Kdyby se měly zvolit nejlepší taneční kreace na pódiu, těžko říct, zda by vyhrál kontrabasista Taras Vološčuk z Čechomoru se svým robotím tancem nebo Jacob s Markou ze Skyline a jejich různé formy skoků nebo synchronizovaná dechová sekce Sto zvířat.

Jediné dámské jméno na programu zastupovala Anna K., která si vyměnila čas vystoupení s Čechomorem. Bohužel to byla právě ona, kdo si vytáhl pomyslného Černého Petra co se týče problémů se zvukem, ať už s hučícím kopákem nebo místy falešnou flétnou v kapele. Poté došlo opět k přitvrzení, tentokrát díky nestárnoucím punkerům z Visacího zámku.

Závěr celého festivalu patřil trojlístku Chinaski – Mig 21 – Wanastowi Vjecy. Malátný a spol. sklidili asi největší úspěch se starými dobrými punkovými Punčocháči a s přídavkem - podbízivým seriálovým songem Víno. Mig 21 s momentálně pohybově lehce hendikepovaným zpěvákem Jiřím Macháčkem nakonec prošel též všechny hity, které završil přídavkem Snadné je žít. Poslední hřebíček do Bedny od whisky a symbolicky celých Hradů na Veveří zatloukli Robert Kodym Wanastovky skladbou Dotknu se ohně, kterou složil už v počátcích působení u Lucie.

vever report 5


Po Veveří se Hrady přesouvají následující víkend na Bouzov, naplánovány jsou pak ještě další dvě zastávky.

text: Nikola Illeová, foto: Romana Šlapáková

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít