TOP 10 momentů Hip Hop Kempu 2015

Vydáno 23.08.2015 | autor: redakce

Letošní Hip Hop Kemp fanoušky opět nezklamal. Nabídl spoustu skvělých koncertů, o které se postarali Mobb Deep, Dope D.O.D. nebo PRhyme. Kromě toho jsme viděli i výtečně mistryně twerku nebo si zahráli zajímavé hry. Dojem trochu kazí jen nedostatek záchodů.

TOP 10 momentů Hip Hop Kempu 2015 TOP 10 momentů Hip Hop Kempu 2015

kemp 4

"Já už fakt musím!"

Letos jsme na Hip hop kempu strávili jen pátek a sobotu, a tak nám třeba Yelawolf a jeho jistě vynikající show utekla. Před čím se ale utéct nedalo, byly nekonečné fronty na toalety, sprchy a užitkovou (!) vodu. V areálu bylo Toi toiek zoufale málo a dívat se na hip hopové fanoušky, jak "tasí" své nádobíčko, kde se jen dá, už jaksi patří ke koloritu tohoto festivalu. To by možná ještě nebylo tak hrozné. Jakmile si ale k plotu vedle hlavní scény musí nedůstojně odskočit i děvčata, něco je tady hodně špatně.

Herní fanoušek, tvor spokojený

Nejen hudbou je na dobrém festivalu člověk živ a koutek s herními konzolemi Xbox One, Wii U a handheldy 3DS patřil k nejnavštěvovanějším. Přesto jste se k vysněné herní mašině dostali už po pár minutách a kdo si v automobilové Forze Horizon 2 zazávodil s omšelým Fiatem proti vlaku, porazil kámoše ve Fifě či Wormsech nebo na desátý pokus urval dobré umístění v motocyklovém simulátoru Ride, ten měl o svých vrcholech festivalu rozhodnuto ještě předtím, než se zaktivovala hlavní stage.

Joey Bada$$

Hip hop kemp už hodněkrát ukázal, že má čich na talenty, které budou do pár let patřit k mainstreamovým hvězdám a dovezl je k nám ještě předtím, než byli opravdu slavní. Naposledy tomu tak bylo třeba u Macklemorea.

Dvacetiletý Jo-Vaugn Virginie Scott už se na hiphopové scéně pohybuje pátým rokem, debutové album B4.Da.$$ (čtěte Before Da Money) mu ale vyšlo až letos v lednu. A protože není vůbec špatné, rychle si zajistilo pozornost ve většině žánrových médiích a třeba v hitparádě Billboardu to mezi deskami dotáhlo až na pětku. Z hudebně spíše klidnější sbírky k dnešnímu dni vyšlo už osm singlů a byl to právě živější Teach Me, kterým Bada$$své mnohem energičtější vystoupení, než jaké jsme od něj čekali, s velkou slávou uzavřel.

kemp 2


Pořadatelé smolaři

Patrně největší hvězdou letošního ročníku mělo být duo Run The Jewels, které jste ve výročních anketách mnoha zahraničních médií mohli často vidět na stupních vítězů. To se ale ještě před festivalem rozhodlo, že svou účast zruší, a tak bylo třeba najít náhradu. A když už to vypadalo, že Ghosface Killah a Raekwon, tedy dvě devítiny nejslavnější hiphopové skupiny všech dob – Wu-Tang Clanu -, svou práci odvedou na výbornou, rozhodli se i oni už potvrzený koncert na poslední chvíli odříct. Organizátoři se nakonec dohodli alespoň na provizorním řešení, a tak absentoval pouze Raekwon. Do třetice všeho špatného chyběl Rest. Kůň ze stáje TyNikdy se totiž rozhodl postarat se o svého nemocného psa.

Zadky, zadky, zadky!

V rapových klipech se to holkama natřásajícíma půlkama hemžilo už od osmdesátých let, až Anaconda Nicki Minaj z toho ale udělala zábavu, která kromě USA baví i zbytek světa. A i v České republice už máme tanečnice, které se specializují výhradně na twerk a s chutí svůj koníček předávají dál. Na Hip hop kempu jste se tak mohli zúčastnit twerkovacího workshopu, kde jste se za pomoci několika pohybů naučili "přitáhnout slunce" i "rozrážet mraky". Škoda že účast byla tak malá, trochu toho sluníčka by se zvláště v sobotu odpoledne docela hodilo.

Vrcholem ale byl až večerní turnaj, kde se proti sobě v tanečních battlech postavilo několik slečen a v jednom duelu za druhým se za pomoci dancehallových hitů propracovávaly pavoukem až k vrcholu. Vítězka, která se představila jako Ola, se během svého čísla dokonce neváhala postavit ani na hlavu a zadkem svádět DJský pult. Tleskáme!

Bardzo dobra frekwencja!

"Letos na Kempu", jak praví oficiální hashtagové heslo, bylo přes pětadvacet tisíc fanoušků. A vzhledem k tomu, že největší pódium bylo ve večerních hodinách obléháno opravdu hojně, přičemž ani v ostatních částech areálu rozhodně nebylo prázdno, dá se tomu věřit. Jedním dechem je ale třeba dodat, že dobrou polovinu, nejspíš ale ještě mnohem víc, tvořili i v tomto roce návštěvníci z Polska. Polština byla slyšet skutečně všude, dokonce ještě častěji než na Colours Of Ostrava, kde by se bez našich severních sousedů rovněž neobešli, a je dobře, že organizátoři na tamní trh cílí. Jen tak je totiž možné v zemi, která hiphopovou subkulturu soustavně ignoruje, pořádat festival, který nemusí stavět jen na PSH a Kontrafaktu.

Kemp 1 kontrafakt


Kontrafakt

A u nejslavnější skupiny z Piešťan ještě chvíli zůstaneme. Na Hip Hop Kempu letos hrála počtrnácté, čímž se nemůže pochlubit nikdo jiný, a ať máte o jejich tvorbě mínění jakékoliv, nešlo přehlédnout, že je to na československé scéně skutečný fenomén. Tisíce fanoušků se Rytmusovi, Egovi a DJi Anysovi postaraly máchajícíma rukama, blikajícími telefony, a dokonce i rudými světlicemi o vynikající atmosféru. Ti jim na oplátku zpět dávali hity pouze z období, kdy hráli všichni společně, a nikoliv sólo, zvrtali však závěr. Místo očekávaného vyvrcholení si názory rád převlékající Rytmus udělal promo na svůj životopisný film a závěrečné dvě skladby (patrně z něj pocházející) nechal odeznít z playbacku.

Strapo

Úplným opakem proti macho pózám a egoistickým řečem je rapper říkající si Strapo. Nejedná se o nováčka, na scéně funguje už od roku 2006, přesto byste o něj mimo žánrově vymezená média zavadili jen stěží. A je to škoda, protože trnavský umělec má potenciál přilákat rapu i ryze nehiphopové fanoušky podobně, jako to u nás dělá například Prago Union. Výborný, nápaditý, tématicky rozmanitý, ale hlavně nedoceněný debut 23 se i naživo setkal s dobrou odezvou, a pokud máte rádi rappery, kteří dávají přednost mozku před rozkrokem, těšte na podzim. Čeká nás totiž její nástupce.

Doprovodný program

Není to jen o rapu. Tak by mohl znít podtitul hradeckého festivalu, jenž vedle kontinuálních show na hlavním pódiu a mizerně nazvučených hangárech klade velký důraz i na omáčku kolem. O herních konzolích už řeč byla, kromě nich se ale v areálu můžete také zapojit do tanečního nebo freestylového battlu, sledovat turnaj ve streetballu, borce na skejtech a BMXkách na U-rampě, sjet si kopec v provizorním tobogánu, zasurfovat si, účastnit se bitvy v bazénu plném čokolády nebo se třeba na klipsně nechat svézt na laně až k hlavní stagei.

kemp 3 prhyme

kemp 5

Sobotní hvězdy

Povedená vystoupení Hopsina, Dope D.O.D. i navrátivšího se P-Moneyho se Smackem zaslouží zmínku, sobotní headlineři ji ale potřebují víc.

PRhyme je projekt Royce Da 5'9'', kterého můžete znát ze Slaughterhouse a Bad Meets Evil , kde je jeho parťákem Eminem (od nich s velkým úspěchem zaznělo Fast Lane), v tomto duu však nepůsobí s nikým menším, než je legendární scratchová superstar DJ Premier. PRhyme si kritika pochvalovala a my musíme souhlasit.

I Ghosface Killah už se může pyšnit statusem legendy, v Hradci nám dal ale pořádně sežrat, že se sem musel potácet čtyřmi letadly celých 24 hodin, a tak máme udělat pořádný bordel, abychom jej trochu probrali. To se asi moc nepovedlo, jeho show tak skončila překvapivě brzy.

Dojem museli vylepšovat pánové Havoc a Prodigy, kteří už více jak dvacet let vystupují pod hlavičkou Mobb Deep. Temné songy popisující těžký život v newyorské čtrvti Queens ale fungovaly i po letech, a když se duo na závěr svého vystoupení, v němž nechyběla ani 50 Centova Outta Control, kde oba hostují, dalo do Shook Ones, Pt. II, hradecké letiště to málem zbouralo. Největší hit si s Mobb Deep přiběhli dát na molo i ostatní zahraniční vystupující toho dne a teprve když na pódiu hřměl mezi jinými i Ghosftace Killah, došlo vám, jak vzácného okamžiku jste právě svědky. Tak ať je takových více i v dalších letech.

text: Jan Trávníček, foto: Facebook akce

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít