RECENZE: Osvobozená Leona Lewis si na I Am definuje nové já

Vydáno 19.09.2015 | autor: Daniel Košťál

Vítězku třetí řady britského X Factoru Leonu Lewis zřejmě není třeba dlouze představovat. Přestože dobu největší slávy má nepochybně za sebou, hity jako Better In Time nebo Bleeding Love z alba Spirit stále tu a tam zaznějí v éteru. Leona se teď ale vrací a s I Am se je snaží smést ze stolu.

RECENZE: Osvobozená Leona Lewis si na I Am definuje nové já RECENZE: Osvobozená Leona Lewis si na I Am definuje nové já

leona-lewis-i-am-coverLEONA LEWIS
I AM
Universal Music
10 trax / 35:35

Tracklist: Thunder, Fire Under My Feet, You Knew Me When, I Am, Ladders, The Essence of Me, I Got You, Power, Another Love Song, Thank You

Kdybyste měli odhadnout, kdy Leoně vyšlo poslední album, nejspíše byste se pohybovali v minulé dekádě. Talentovanou zpěvačku totiž stihl osud společný pro většinu vítězů podobných soutěží: obrovský debut následovaný komerčními propadáky. Zatímco její druhé album Echo vyplodilo alespoň úspěšnou Happy, o Glassheart z roku 2012 teď v této recenzi možná slyšíte poprvé.

U počátků nového alba I Am stál jeden velký konec, totiž rozvázání smlouvy s nahrávací společností Simona Cowella Syco. "Pro mé páté album chtěli, abych nahrála něco, co nesouhlasilo s mou vizí... nemohu nahrát něco, co nevychází z mé duše," uvedla třicetiletá zpěvačka ve dvoustránkovém dopise svým fanouškům.

Kromě toho prohlásila, že jí změna labelu posílila, což se odráží i na samotné desce. "Vracím se s hromem," hlásá v úvodní Thunder. V pilotním singlu Fire Under My Feet zase sála nezastavitelným žárem. Osvobozující pocit se ale podepsal na všech písních. Když se tedy jako posluchač prodíráte albem, může toto téma velmi rychle omrzet, jakkoliv kuriózně zní koncept alba o odchodu ze zaměstnání. Zajímavý se zdál i známé skladatelce Diane Warren, která pro Lewis napsala silnou baladu You Knew Me When.

Silnou stránkou I Am je kromě zpěvaččiných vokálů i produkce. Ta stojí převážně na rytmu bicích a klavíru. Je jednoduchá, ale působivá. Titulní song I Am nebo I Got You matně připomínají Leonu z let 2007/2008, v dobách jejího vrcholu, nicméně stále zní čerstvě a nenudí. Chytré skladby, které se nevnucují mdlým populárním zvukem, jen podtrhují fakt, že se zpěvačka snaží dělat hudbu, kterou miluje, ne se prodat, ač i k tomu má předpoklady. Příkladem toho je například potenciální drum and bass hitovka Another Love Song. Experiment s autotunem Ladders naproti tomu ukazuje, že elektronika by se měla držet v pozadí a nedotýkat se Leonina andělského hlasu.





S trochou nadsázky můžeme říct, že I Am symbolizuje druhý debut, znovuzrození. Nová nahrávací společnost, nově nabyté sebevědomí a umělecká svoboda, to je soudobá Leona Lewis. Nepřišla sice s revolučním hromem, jak avizuje, ale nabízí výborné album, které jejím fanouškům zajisté padne do noty.

BEST TRAX: You Knew Me When, Essence of Me, I Got You
ZKUS TAKY: Foxes - Glorious, Ella Henderson - Chapter One, Emeli Sandé - Our Version Of Events

Daniel Košťál
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít